13+1 dolog, amit nem tudtál a smaragdról

Kató Iringó
Írta: ,

Elragadó színű, gyönyörű és értékes drágakő a smaragd – ezt a legtöbben tudják. Mi azonban nem elégedtünk meg ennyivel, ezért összegyűjtöttünk nektek 13+1 dolgot, amit valószínűleg nem tudtatok a smaragdról.

1.

A szép szereti a szépet, így nem véletlen, hogy Kleopátra is imádta a smaragdot, és számtalan embert küldött a sivatag közepén lévő bányákba, hogy minél több drágakő üsse a markát, és szebbnél-szebb ékszereivel még jobban kiemelhesse híres szépségét. A Kleopátra smaragd bányáiból származó kövekből egyébként pár darab megtekinthető napjainkban a British Museum egyiptomi kollekciójában.

2.

Apropó szépség: az ókori rómaiak úgy tartották, hogy a smaragd megtestesíti imádott Vénusz istennőjük két fő tulajdonságát: a szépséget és a termékenységet.

3.

A smaragd az úgynevezett berill csoportba tartozó drágakő, az akvamarinhoz, a morganithoz és a heliodorhoz hasonlóan.

via GIPHY

4.

A smaragd nevének eredetére többféle magyarázat is létezik: egyesek szerint a francia „Esmeraude”és a középkori angol „Emeraude”szavakból származik, melyek jelentése zöld ékkő, míg mások úgy gondolják, hogy a görög „smaragdos’’ szóból ered, ami szintén zöld követ jelent.

5.

A smaragd vibráló, ragyogó színe majdhogynem utánozhatatlan. Eme zöldes színvilágért pedig nem más, mint a króm és a vanádium jelenléte felelős.

6.

A smaragd erőssége, hogy színe állandó, tehát nem fakul ki például hő vagy napfény hatására sem, viszont gyengéje, hogy nagyon érzékeny az ütődésre.