12 szem szőlőt esznek! Furcsa újévi szokások a nagyvilágból

Írta: ,

Babonák, hagyományok mindenhol kötődnek az óév búcsúztatásához és az újév köszöntéséhez. Ezek közül a különleges, érdekes szokások közül gyűjtöttünk össze neked néhányat, amelyekről korábban lehet, hogy még nem is hallottál.

A dánok törött edényei Kép forrása: overthebigmoon.com

1/7 A dánok törött edényei

Dániában újévkor különös dologra lehetsz figyelmes, hiszen a házak ajtajában ilyenkor egy halom törött edényt, tányért látni.

A cseréptörés sok helyen szerencsét jelent, a dánok pedig gyűjtögetik a régi edényeket, hogy ezeket szilveszterkor barátaik ajtajában törjék szét.

Ez náluk ugyanis a barátság, testvériség szimbóluma, így kívánnak sajátos módon kellemes új esztendőt egymásnak.

Úgy tartják, hogy akinél a legnagyobb a cseréphalom, annak van a legtöbb barátja.

A belga csókok Kép forrása: happywedd.com

2/7 A belga csókok

A szilveszteri csók hagyomány a belgáktól ered, akik a családi, baráti partykon éjfélkor a tószt közben azért csókolják meg egymást, mert úgy vélik, hogy ezzel egymás között szerencsét cserélhetnek, szerencsét adhatnak a másiknak.

A gyerekek is részt vesznek a szilveszteri bulikon, akik erre az alkalomra pénzt spórolnak, és ők gondoskodnak a dekorációról, illetve apró ajándékokról az idősebbek számára, hogy így köszöntsék őket.

Az első, aki átlépi a küszöböt Kép forrása: geeknation.com

3/7 Az első, aki átlépi a küszöböt

Bizonyára hallottál már arról a szokásról, hogy a fiatal lányoknak akkor lesz szerencséje az új évben, ha az első, aki köszönti őket, boldog új évet kíván nekik, egy idősebb férfi.

Ez a szokás ahhoz a skót tradícióhoz vezethető vissza, amely szerint ők mielőtt éjfélt üt az óra, kiküldenek valakit a ház elé, aki először lépi majd át a küszöböt az új évben, ajándékot hozva.

A hagyomány szerint egy magas, sötét hajú férfi a legszerencsésebb választás.

Az első küszöbátlépő kenyeret, szenet, sót, egy érmét és whiskeyt hoz a házba, hogy az új év gazdag és szerencsés legyen.

12 szem spanyol szőlő Kép forrása: fineartamerica.com

4/7 12 szem spanyol szőlő

A spanyolok szokása, miszerint december 31-én éjfélkor elfogyasztanak 12 szem érett szőlőt, 1909-ben alakult ki.

Ekkor ugyanis néhány szőlőtermelő így próbálta népszerűsíteni a kiváló termést, hogy azt hamarabb megvásárolják tőlük.

Azóta a 12 szem szerencse szőlő közül a 12 harangütésre fogyasztanak egyet-egyet, hogy ez egész évben védelmet, szerencsét biztosítson a számukra.

 

A walesiek kiteszik az óévet a házból Kép forrása: flickr.com

5/7 A walesiek kiteszik az óévet a házból

Walesben él az a hagyomány, hogy amikor a harang éjfélkor először kongat, gyorsan kinyitják a ház hátsó ajtaják, majd be is csukják: így teszik ki az óévet a lakásból, minden szerencsétlenségével együtt.

Amikor az óra elütötte az újévet, akkor pedig kitárják a ház első ajtaját, hogy beengedjék az új évet, minden boldogságával, szerencséjével, egészségével együtt.

Minden, ami kerek Kép forrása: manicuredream.com

6/7 Minden, ami kerek

A Fülöp-szigeteken úgy tartják, minden szerencsét hoz, ami kerek vagy gömbölyű.

Ezért újévkor szőlőt fogyasztanak, pöttyös ruhát viselnek és érmékkel dekorált ékszereket.

A kör alakú dolgokról azt is tartják, hogy nagy gazdagságot hoznak, de emellett egészséget és jólétet is.

Házmosás Puerto Ricoban Kép forrása: theculturetrip.com

7/7 Házmosás Puerto Ricoban

Szilveszteri tradíció Puerto Rico-ban, hogy néhány vödör vizet kiöntenek az ablakon úgy, hogy azzal leöblítsék a ház oldalát.

Ez a fajta házmosás arra szolgál, hogy megtisztítsák a lakást az elmúlt évben történt minden rossztól, és egy új, segítő lélek költözhessen be az otthonukba az új évre.