12 elképesztő babona a világ minden tájáról

Írta: ,

Lehet, hogy nem igazán hiszel a babonákban, de attól még biztosan te is gondolkodás nélkül fel tudnál sorolni legalább ötöt. A létra alatt nem szabad átsétálni, sose nyisd ki az esernyődet a lakásban, a fekete macska balszerencsét hoz, a kéményseprő épp az ellenkezőjét, és óvakodj a péntek 13-tól. Ez csak néhány a legnépszerűbb kategóriából, de rajtuk kívül még számtalan babona terjedt el a világ minden táján. Kitalálod, miért nem szabad Oroszországban üres vödröt cipelni, és Németországban vízzel koccintani? Most eláruljuk!

Óvatosan az ollóval Kép forrása: antiqueauctionsnow.net

1/12 Óvatosan az ollóval

Ha Egyiptomban jársz, semmiképp se vegyél a kezedbe ollót anélkül, hogy vágnál vele valamit.

Az országban ugyanis úgy tartják, hogy ez elképesztően rossz szerencsét hozhat az életedbe.

Hát még ha véletlenül úgy teszed le, hogy nyitva vannak a szárai!

Ezzel ugyanis éppen szétvágod a levegőben bóklászó gonosz lelkeket, amivel alaposan feldühítheted őket.

Védelmet nyújtó lóhere Kép forrása: ehow.com

2/12 Védelmet nyújtó lóhere

Régebben az ír druidák úgy hitték, ha magadnál tartasz egy lóherét, megszöktetheted vele a gonosz lelkeket.

Ezzel szemben a négylevelű fajtájával már sokkal nagyobb szerencséd lesz!

A különleges növénynek mágikus varázserőt tulajdonítottak, ami megvéd a negatív energiáktól, miközben a levelei különböző dolgokat szimbolizáltak: hitet, reményt, szerelmet és szerencsét.

Péntek 17. balszerencséje

3/12 Péntek 17. balszerencséje

Míg nálunk a péntek 13. számít az év legszerencsétlenebb napjának, addig Olaszországban egy egészen más dátum kapta meg ezt a nem túl hálás címet.

A nap stimmel, azonban itt 17-én igyekeznek az emberek messziről elkerülni a balszerencsés helyzeteket.

És hogy mi ennek az oka? Római számként leírva a VIXI szó anagrammáját lehet kiolvasni belőle, ami latinul "éltem" szót jelent - mintegy utalva arra, hogy az életed már csak a múlt része.

Gát a gonoszság ellen Kép forrása: debrowden.blogspot.hu

4/12 Gát a gonoszság ellen

Az Egyesült Államok egyik városában, Vermontban rengeteg olyan farm épült a 19. század során, aminek az oldalán ferde ablakok díszelegnek.

Ez pedig nem az ügyetlen munkásoknak tudható be! Az itt élő emberek egyfajta védelemként választották ezt a különös dizájnt, méghozzá a gonosz boszorkányok ellen.

Úgy hitték ugyanis, hogy a ferde ablakokon keresztül nem képesek berepülni az otthonukba, és feje tetejére állítani az életüket.

Vízzel sose koccints! Kép forrása: indulgy.com

5/12 Vízzel sose koccints!

Rengeteg európai országban elterjedt, hogy ha nem tartod be a koccintás szabályait, az bizony 7 év rossz szexet hoz az életedbe.

Ennek szellemében Spanyolországban szinte senki sem mond tósztot vízzel teli pohárral, nehogy bevonzzák a kellemetlen hálószobai élményeket.

De nem csak itt létezik ezzel kapcsolatos babona: Németországban például vízzel koccintatni annyit tesz, hogy a társaság minden tagjának rövid életet kívánsz.

Az evőpálcika szabályai Kép forrása: 500px.com

6/12 Az evőpálcika szabályai

Ha Ázsiában jársz, semmiképp se tedd a tányérodra állítva a pálcikákat egy ebéd során.

Ez ugyanis több országban is (Kína, Korea, Japán) gyakori látvány - csakhogy leginkább a temetéseken, így illetlenségnek számít más szituációkban.

De nem ez az egyetlen "tiltott" dolog evés közben!

Ha valakinek a pálcikák segítségével adsz egy falatot a tányérodból, úgy tartják, hogy ezzel meglehetősen nagy balszerencsét hozol az anyagi helyzetedre.

Csakis teli vödörrel Kép forrása: tumblr, jigen1

7/12 Csakis teli vödörrel

Oroszországban nem kifejezetten jó ötlet üres vödörrel sétálgatni, de már az is balszerencsének számít, ha meglátsz valakit ezzel a kezében.

Ezt a tevékenységet ugyanis kifejezetten rossz ómennek tartják arrafelé, noha nem igazán tudni, honnan ered ez a babona.

A legtöbben II. Sándor cárhoz kötik a hiedelmet, őt ugyanis egy olyan ember gyilkolta meg, akinél volt egy üres vödör is.

Viharban rejtsd el a hasadat Kép forrása: imgfave.com

8/12 Viharban rejtsd el a hasadat

Noha ez a babona leginkább a gyerekek körében terjedt el, mindenképpen érdemes ejteni róla néhány szót.

Japánban sokan hiszik úgy, hogy a nagyobb viharok alatt a fiataloknak feltétlenül el kell takarniuk a köldöküket valamilyen ruhadarabbal.

És mi történik, ha mégsem tesznek így?

Ebben az esetben Raijin, a mennydörgés istene tünteti el helyettük - csakhogy örökre, mert ez lesz a vacsorája.

Tiltólistán a piros tinta Kép forrása: tumblr, moonlightrainbow

9/12 Tiltólistán a piros tinta

Koreában sosem írják le piros tintával az élő emberek nevét - ez a szín ugyanis a babonák szerint balszerencsét, sőt, rosszabb esetben akár halált is hozhat az életükbe.

Ezzel szemben, ha valaki eltávozását vörös árnyalattal jegyzik fel, az megakadályozhatja a gonosz szellemeket abban, hogy háborgassák a többi ember mindennapjait.

Hova tűnt a negyedik? Kép forrása: radissonblu.com

10/12 Hova tűnt a negyedik?

Ha a jövőben a terveid között szerepel egy kirándulás Kínába, érdekességképpen figyeld meg az emeletek számát!

Itt ugyanis nem ritka jelenség, hogy egyes épületek átugorják a negyedik szintet, és a harmadik után rögtön az ötödiken találhatod magad.

És hogy mi ennek az oka?

A négyes számot kifejezetten balszerencsésnek tartják, mivel kiejtésében nagyon hasonlít az angol "death", azaz halál szóra.

Tiltott szó a színházban Kép forrása: flickr

11/12 Tiltott szó a színházban

Hallottad már az egyik legkülönösebb színházi babonát?

Rengeteg legenda tartja úgy, hogy ha az épületben kimondod a „Macbeth” szót, azzal egy nagy adag balszerencsét zúdítasz rá az előadásra.

Egy hiedelem szerint ennek az az oka, hogy a boszorkányok régen megátkozták a darabot, mert ezzel mindenki számára kitudódtak a legbecsesebb titkaik.

12/12 Fordított kenyér a rosszakaróknak

A szóbeszédek szerint sok-sok évvel ezelőtt Franciaországban a pékek nem voltak hajlandók kiszolgálni a király hóhérjait, amikor azok ételt követeltek.

Ez egészen addig ment így, míg a hóhérok meg nem fenyegették őket, hogy hamarosan sorra kerülhetnek a kivégzéseken.

A dühös pékek azzal vágtak vissza a megfélemlítésre, hogy a kenyeret fejjel lefelé adták oda nekik – ezzel pedig hatalmas adag balszerencsét hoztak az életükbe.