10 ijesztő teremtmény, amitől garantáltan kitör a frász

Írta: ,

Az elmúlt években a horrorfilmek (sőt, még a horror sorozatok is) egyre népszerűbbek lettek, így nem csoda, ha kapásból fel tudnál sorolni egy tucat ijesztő lényt és szörnyet, amit megismerhettél ezeken keresztül. De vajon azt is tudod, a világ bizonyos pontjain milyen rémisztő legendák terjedtek szájról-szájra, amelyeket az emberek akkoriban el is hittek? Ismerd meg te is az ijesztőbbnél-ijesztőbb teremtményeket!

Németország: Wechselbalg Kép forrása: conceptartworld.com

1/10 Németország: Wechselbalg

A Wechselbalg nevű lény (magyarul Megváltozott Gyermek) a német folklór egyik legijesztőbb, leghíresebb alakja. A legendák szerint ezek a démonok éjszaka betérnek a házakba, megeszik a gyermekeket, cserébe pedig otthagynak egy hasonmást.

Mivel a szülők nem veszik észre a különbséget, folytatják az életüket, ahogy eddig – csakhogy a hasonmás démon ezáltal szépen lassan elveszi a szülők életét (ez telhet napokba, de akár évekbe is).

Amikor ez a folyamat véget ér, a Wechselbalg továbbáll, és kezdi elölről a lakomázást. A történet egyébként lehet, hogy neked is ismerősen hangzik, ugyanis az Odaát című sorozatban is felbukkant már egy ehhez hasonló lény korábban.

2/10 Fülöp-szigetek: Aswang

A 16. századig az Aswang volt a Fülöp-szigeteki néphagyományok legijesztőbb lénye: egy alakváltó szörny, a vámpírok tulajdonságaival.

A napfény azonban nem ártott nekik; sőt, bizonyos legendák szerint az emberek szomszédságában éltek, de nagyon félénkek és visszahúzódóak voltak. Ahogy viszont leszállt az éjszaka, alakot váltottak, és hosszú, éles nyelvükkel elfogyasztották az állapotos nők meg nem született gyermekeit.

Kutatások kiderítették, hogy ez az egész legenda még abból az időből származik, amikor a spanyolok meghódították a vidéket, és egyre több elvetélésre került sor – ezt pedig rövidesen az Aswangnak kezdték tulajdonítani.

3/10 Japán: Kuchisake-onna

A Japán mitológiában nem sokáig kell keresgélned, hogy rémisztő karakterekre bukkanj. Az egyik ijesztő legenda egy japán nőhöz fűződik, aki bosszúálló szellemként tért vissza, miután a férje tönkretette az arcát. Állítólag a kísértetnek ollók vannak a kezei helyén, és az arca a füléig fel van vágva, amikor pedig talál egy áldozatot, rögtön megkérdezi tőle: „szerinted szép vagyok”? Ha a válaszod igen, téged is megvág, hogy olyan legyél, mint ő. Ha nemet mondasz, rögtön végez veled. Elég patthelyzet, ugye?

Japánban pedig ezt a legendát olyannyira komolyan vették, hogy a 70-es években a tanárok csak felügyelettel, csoportban engedték haza a gyerekeket, nehogy a Kuchisake-onna elkapja őket.

4/10 Dél-Ázsia: Balan-balan

A Balan-balan (vagy másik nevén Penanggalan) egy igazán furcsa kinézetű lény. Napközben épp olyan, mint bármelyik másik ember, na de éjszaka!

Amint lemegy a nap, a legenda szerint átalakul egy lebegő fejjé, amelynek teste ugyan nincs, de a szerveit „viszi magával”.

Kedvenc étele a női vér, no meg az újszülött gyermekek, ezért gyakran telepszik le olyan házak tetején, ahol épp kisbaba jön világra – láthatatlan nyelvével táplálkozik, miközben halálos betegséget hagy maga után.

A szóbeszédek szerint, ha meghallod a távolból a Balan-balan hangját, már nem is érdemes menekülnöd, mert valójában a fejed fölött van. Ráadásul a lény nevét is tilos kimondani éjszaka, mert azzal felhívod magadra a figyelmét, és érted is elmegy.

Németország, Sylt-szigetek: Gongers Kép forrása: witchydruss.tumblr.com

5/10 Németország, Sylt-szigetek: Gongers

Zombik, élőhalottak, kóborlók – már sokféle elnevezés (és még több film) született azokról az emberekről, akik meghaltak, majd visszatértek az élők közé. A Sylt-szigetek egyik legendája is hasonló: a Gongerek azok a személyek, akiket meggyilkoltak, vagy akiknek sírkövét elmozdították, így sosem lelhetnek igazi békére. Sorsuk pedig az, hogy haláluk után a vidéken kóboroljanak, céltalanul. Ezek a lények nem ijesztőek, és nem is ártalmasak az emberekre; ha meglátsz egy Gongert, félelem helyett hatalmas szomorúság tölt el.

Egy másik legenda szerint azok a tengerészek is ilyen lénnyé változnak, akik a nyílt vízen hunytak el. Ezt követően megállás nélkül keresni kezdik a szeretteiket, éjszaka bemennek a házukba, befekszenek melléjük az ágyba, reggel pedig vizes lábnyomot hagynak maguk után a padlón.

Csehország, Szlovákia: Vodníci Kép forrása: tumblr, zjawiska

6/10 Csehország, Szlovákia: Vodníci

Veled is előfordult már, hogy valami furcsa dolgot éreztél úszás közben a lábad alatt? Egy szlovák folklór történet szerint lehet, hogy egy Vodnícivel találkoztál.

Ez a lény a víz alatt élő ghoulok rokona, amely békának álcázza magát, és ellopja a tóba fulladt emberek lelkét, hogy aztán egy porcelán csészében tárolja őket. Hatalmas büszkeséggel tekint ezekre, hiszen minél több csészéje van valakinek, annál vagyonosabbnak számít. Ha viszont a fedelet eltávolítják ezekről a tárolókról, akkor a lélek is felszabadul a fogság alól.

A Vondíci egyébként ideje nagy részében áldozatra vadászik a víz alatt, ha viszont épp nem ezzel foglalatoskodik, a tó partján pipázgat!

Kelet-Európa: Leshi Kép forrása: scoop.it

7/10 Kelet-Európa: Leshi

A szláv néphagyományok egyik teremtménye a Leshi; ő az erdők őrzője, de az embereket ki nem állhatja. Külsejét tekintve hozzánk hasonló, azonban megvan az a képessége, hogy bármikor óriásira vagy igazán apróra változzon át, és barátságot tud kötni a medvékkel.

Az erdőben túrázó embereket könnyen csapdába csalja azzal, hogy leutánozza a barátaik hangját, és elvezeti őket egy elhagyatott barlangba. Itt pedig bizonyos szóbeszédek szerint halálra csikizi az áldozatokat! Szerencsére nem lehetetlen elmenekülni előle, a dolgod ugyanis csak annyi, hogy kifordítod a ruháidat, és a cipőidet is rossz lábadra húzod fel.

Egyesek szerint a Leshi egyébként nem kifejezetten gonosz teremtmény, és inkább egy temperamentumos tündérként tekintenek rá.

Anglia: Black Annis Kép forrása: listverse.com

8/10 Anglia: Black Annis

Noha Black Annis eredetét pontosan nem tudják meghatározni, az biztos, hogy az angol folklór jelentős alakjává nőtte ki magát.

A legenda szerint ő egy boszorkány, akinek arca kék színben pompázik, karja végén vaskarmok találhatóak, és hatalmas étvágya van az emberek – különösen a gyermekek – iránt. Ahogy leszáll az éjszaka, a boszorkány elindul a völgybe áldozatokat keresni (de akár a házakba is be tud nyúlni), majd a bőrüket felakasztja egy fára.

A szülők gyakran riogatják is gyermekeiket Black Annis legendájával, mondván, ha nem viselkednek jól, a boszorka elkapja őket.

Dél-Amerika: Yacu Mama Kép forrása: tumblr, theartofanimation

9/10 Dél-Amerika: Yacu Mama

Ha te is rettegsz a kígyóktól, ettől a dél-amerikai legendától biztosan kiráz a hideg!

A Yacu Mama ugyanis egy hatalmas méretű (50 méter hosszú és 10 méter széles) vízi kígyó, amely az Amazon lagúnái és folyómedrei mélyén él. A helyi lakosok régen nagyon rettegtek az élőlénytől, mivel a legendák szerint, ha túl közel mész hozzá (kb. 100 lépésnyi távolságra), rögtön magával ragad a mélybe.

Hogy az ehhez hasonló baleseteket megelőzzék, a vadászoknak meg kellett fújniuk egy kürtöt, amire a kígyó mindig hangot adott ki – ha ez nem történt meg, akkor az azt jelentette, hogy biztonságban beléphetnek a korallszigetre.

Skócia: Nuckelavee Kép forrása: warriorsofmyth.wikia.com

10/10 Skócia: Nuckelavee

A Nuckelavee egy lószerű démon (külseje részben hasonlít egy kentaurra, azzal a különbséggel, hogy egy ló hátából nőtt ki a felsőteste), és mivel nincs bőre, így tisztán lehet látni fekete vérét.

Legtöbb idejét a vízben tölti, áldozatra várva, a helyi lakosok pedig régen olyannyira féltek tőle, hogy ha véletlenül kimondták Nuckelavee nevét, rögtön imádkozni kezdtek – enélkül ugyanis nem érezték magukat biztonságban.

A nyári hónapokban a Nuckelavee-t fogságban tartja egy ősi szellem, máskor azonban szabadon kóborol. Leheletével elhervasztja a növényeket és megbetegíti az állatokat, de őt tartották felelősnek a járványokért és aszályokért is.