10 érdekesség, amit nem tudtál a gyöngyről

Kató Iringó
Írta: ,

A gyöngyről legtöbbünknek az időtlen elegancia jut eszébe, hiszen olyan stílusikonok viselték előszeretettel, mint Audrey Hepburn, Grace Kelly vagy Jackie Kennedy. De vajon hogyan jönnek létre ezek a kecses gyöngyök, és hogyan kerülnek az ékszeres dobozokba a világ minden táján? Íme, 10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a gyöngyről!

1. 

A gyöngy kétféleképpen keletkezhet: természetes vagy mesterséges úton, de mindig egy élőlény (osztriga, kagyló, csiga vagy folyami/tavi puhatestű) hozza létre, méghozzá több év alatt. Éppen ezért minden kialakult gyöngynek egyedi a színe, fénye, mérete és a formája. Léteznek csigák által termelt gyöngyök is, például az abalon és a konk csiga is ilyen, de ezek rendkívül ritkák. Becslések szerint annak az esélye, hogy gyöngy van egy abalon csigában, 1 az 50 000-hez.

2.

A gyöngyöknek két előfordulási helye van: tenger és édesvíz. Az édesvízi gyöngyök olcsóbbak, mint a tengeri testvéreik. Természetes gyöngyök megtalálhatóak a Perzsa-öbölben és a Vörös-tengerben, míg a tenyésztett gyöngyök főbb lelőhelyei közé Japán, Kína és Ausztrália tartozik.

via GIPHY

3.

A tengeri gyöngyöknek 4 fajtája van: akoya, fekete, déltengeri és tahiti gyöngyök, valamint a kesi.