A legjobb vízparti bringatúrák

Göcző Nóra
Írta: ,

Barátokkal, családdal, de még egyedül is kihagyhatatlan élmény egy biciklitúra. Évek múltán is emlékezetes marad az élmény és szúnyogok ide vagy oda, a tapasztalatok alapján, aki egyszer már részt vett egy vízparti kerékpározásban, azt évek múltán is visszahúzza oda a szíve.

Tisza-tavi „kiskör” kerékpártúra Kép forrása: gyereatiszatora.blog.hu

A Tisza tavi kerékpárút szinte végig a víz közvetlen közelében, a gáton halad, így az arra haladók folyamatosan gyönyörködhetnek a látványban és autós forgalomra is csak elvétve számíthatnak. A gát az autósok számára engedélyköteles és mindössze 30 km/h a megengedett sebesség, így teljesen biztonságos, gyerekekkel, családi túrának is kitűnő.

A kis kör 65 km-es. Ezen nem egy teljes kört teszünk meg, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat. A települések néhány éve még kerítéssel és lakattal zárták le a gátat, hogy a fizetős strandokra ne lehessen csak úgy beszökni, ma már szezonban is áthaladhatunk ezek a területeken (Kisköre, Abádszalók, Dinnyéshát, Sarud).

A kerékpártúrának egy rövid, 7 kilométeres szakasza közúton halad és sajnos máig sem sikerült kerékpár sávot kialakítani a területen, így ott fokozott óvatosságra van szükség.

Szintkülönbség nincs, egyenletes, könnyű terepen haladhatunk végig. Ha egy egész napot szán valaki a túrára, bőven belefér, hogy Sarudon megálljon a vízijátszótéren hűsölni, Tiszafüreden csónakázzon egy keveset vagy megnézze a kiskörei hallépcsőt.

Velencei-tavi bringás kalandtúra Kép forrása: sikerado.hu

A vízparti kerékpártúrák szerelmeseinek egyik kedvence a Velencei-tavi túra. Rendkívül látványos, a kisebb szintemelkedőket kivéve sík terepen, kiépített kerékpárúton halad.

Gyerekek, idősebbek is szívesen vállalkoznak a teljesítésére.

Saját bicikli hiányában szinte minden településen bérelhetünk kerékpárt, de érdemes előtte odatelefonálni, hogy érkezésünkre biztosan készen álljon a kívánt méretű bringa. Ráadásul tandem, felnőtt biciklihez kapcsolható kisbicikli, utánfutó és gyerekülés is van minden kölcsönzőben. Emellett a látványosságokkal kiemelt ingyenes kerékpáros térképet is kapnak a bérlők.

A déli parton az utóbbi évek rekonstrukcióinak köszönhetően teljesen felújították a korábban életveszélyes bicikliutakat, palacsintázók, lángosozók, halsütödék illata száll a levegőben, ezeken a szakaszokon, nehéz kibírni, hogy ne álljon meg az ember, de miért is ne tennénk.

A túra a leglustább tempóban is letudható négy óra alatt (kb. 30 km), így bőven van idő nézelődni, fürödni, fagyizni. A Velence korzó egy igazi turista paradicsom, a természetes közeget kedvelők messziről elkerülik, de kétségtelen, hogy ez is egyedi színfoltja a túrának. A Pákozdi Emlékparkhoz felkapaszkodva lélegzetelállító kilátás nyílik a tóra, nem érdemes kihagyni.

A Sukorói Arborétumban kalandjátszótér és tanösvény is van, s ha hajózni támad kedvünk, érdemes legurulni a Szúnyog-szigetre, ahol egy kishajó átviszi a gyalogosokat és a kerékpárt is a túlpartra.

A túrázók kedvelt pihenőhelye az Agárdi Popstrand, kisgyermekesek inkább a Napfény strandot preferálják és kötelezően ajánlott Gárdonyi Géza szülőházának megtekintés is.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!