Világörökségek Magyarországon

Fischer Anna
Írta: ,
Világörökségek Magyarországon

Az UNESCO Világörökség Egyezménye majd 40 éve küzd azért, hogy megvédje Földünk kulturális és földrajzi értékeit és egyben fel is hívja azokra a figyelmet. Ismerd meg Magyarország Világörökség részeit:

Duna-part
Budapest: 1987 óta része a Világörökségnek, a városon belül 3 rész együttesen alkotják a Budapesti Világörökséget: a Duna-part, a Budai Várnegyed épületegyüttese és az Andrássy út.
 

A Duna budai oldalán magasodik a Budai Vár, egyben a budapesti panoráma egyik legmegatározóbb eleme. Szinte minden épülete műemlék, melyek a régi időket idézik. Az épületegyüttes egyik legmeghatározóbb része a Mátyás templom, mely nevét arról kapta, hogy Mátyás király nemcsak kibővíttette a templomot, de később itt is házasodott.
Ugyanúgy a Várnegyed része a Halászbástya, a Budai Vár, és az oda felvezető Libegő is. A Várnegyed egyben az ország legnagyobb kulturális központja, egyaránt találhatunk itt színházat, múzeumot, könyvtárat vagy levéltárt.
Andrássy út

Az Andrássy utat később (2002-ben) csatolták a Budapesti Világörökség részhez. Az út 13 év alatt épült, rajta végig csodálatos villák sorakoznak a korra jellemző összes stílusban, és az út végén áll a Hősök terén a Millennium Emlékmű, ahol a magyar történelem minden fontos állomásának emléket állítottak.
Nem utolsó sorban az Andrássy út alatt fut a kontinens első, a világ második földalatti vasútvonala. 

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján