5 vicces nevű magyar település. Te hallottál már róluk?

Kovács Andrea
Írta: ,

Karakószörcsögről jött, Hirtelengöröngyösig ment… A kitalált, vicces településnevekkel gyakran érzékeltetjük, hogy valami a világ végén, semmi közepén van, de a nagyon is valós magyar vidéken számos mókás nevű településnév valóban létezik is. De nem csak a nevük miatt szeretjük őket – elmondjuk, egy jópofa fotó mellett miért érdemes még ide látogatni!

A Zala folyó partján fekvő települést először 1262-ben említik, a mellette fekvő, nem kevésbé mókás nevű Pacsa, Tötös, Hazugd és Kerecseny falvakkal együtt honfoglaláskori települések.

Neve onnan származik, hogy Pókafát és Szepetket 1943-ban egyesítették.

Az apró kis település egyik érdekessége egy bioméhészet, ahol kiváló minőségű mézet kapni, de a környék a Balaton közelsége, a természeti adottságok és a jó borok miatt is vonzza a belföldön kirándulókat.

Vindornyalak Kép forrása: vindornyalak.hu

Vindornyalak község Zala megyében, a Keszthelyi járásban. A Tátika-csoportban, a Vindornya kelet-nyugati völgyében fekszik, a Zalaszántó és Vindornyaszőlős közötti mellékúton félúton, zsáktelepülésként.

Minden várostól viszonylag messze esik, a tömegközlekedés sem kimondottan jó, de sokakat éppen ez a csend és nyugalom az, ami vonz a környéken.

A település egyik legfőbb látnivalója a Hertelendy kúria, amit Hertelendy család 1870-ben építtetett késő barokk stílusban, szomszédságában jókora templomot is emeltek – szintén késő barokk építészeti jegyekkel ellátva – a korai templom helyén. A kúria ma gyönyörűen felújított, és már az önkormányzat tulajdonában van.

A történelmi, vallási érdekességek kedvelői felkereshetik a település kőkeresztjeit, a természetkedvelők a Vindornya-láp egyedülálló, természeti értékekben bővelkedő területében gyönyörködhetnek. Itt magasodik az ország egyik legnagyobb és legkülönösebb nyárfája is, amit „Égigérő fa" vagy „1000 éves fa" néven ismernek. Fafaja feketenyár, a törzs kerülete 10,35 méter, amely oly üregessé vált, hogy sátorként nyújt védelmet nagy eső esetén – ha erre jártok, semmi esetre sem szabad kihagyni!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!