Turistáskodj otthon! Tippek, ha nincs időd vagy pénzed elutazni

Írta: ,

Ha idén még nem találtál megfelelő úti célt vagy nem gyűlt össze a kívánt összeg egy nagyobb utazáshoz, akkor vakációzhatsz egy kicsit itthon is! Ehhez még csak elutaznod sem kell, hiszen ha belegondolsz, valószínűleg te is azok közé tartozol, aki még nem fedezte fel a saját városát turista-szemmel. Vegyél ki egy pénteki napot, így lesz egy hosszú hétvégéd az otthon-nyaraláshoz. Mutatjuk, hogyan csináld!

Tervezz! Kép forrása: bursucheto.snimka.bg

1/5 Tervezz!

Akár egy tényleges utazáskor, most is érdemes készítened egy útitervet, hogy mit érdemes megnézned, hol nem jártál még. Minden olyan helyet megnézhetsz a közeledben, ahova eddig nem mentél, mert tudtad, hogy tele van turistákkal.

Oszd be három napra a nevezetességeket, látnivalókat, hogy ne egy nap alatt kelljen mindent körberohannod, és jusson időd más programokra is.

Tömegközlekedés helyett sétálj minél többet és járj nyitott szemmel, mert így rengeteg olyan dolgot felfedezhetsz, amire eddig még nem is figyeltél.

Örökítsd meg az utadat! Kép forrása: crazyforus.com

2/5 Örökítsd meg az utadat!

Legyen az profi géppel való fotózás, videókészítés a mobiloddal, vagy egy papír alapú utazási napló, az otthoni nyaralásról is érdemes emlékeket készíteni, hiszen a többi utazó sem véletlenül rohangál a városodban kamerával.

Persze ne a képernyőn nézd végig az egész utadat, de ha valami tényleg szépet vagy újdonságot látsz, azt mindenképpen örökítsd meg.

Ha megmutatod az ismerősöknek, szinte biztos, hogy ők is rácsodálkoznak majd, milyen kincseket szúrtál ki a kalandodnak hála!

3/5 Válaszd a helyit!

Mivel az ennél a nyaralásnál nem kell a szállásra és az utazásra költened, próbálj ki néhány olyan éttermet, ahol eddig még nem jártál, és tudod, hogy tipikus lokális vagy magyaros fogásokat kínálnak.

Egyél olyan ételeket, amiket egy külföldinek is javasolnál, de ha belegondolsz, nálad nagyon ritkán, vagy soha nem kerülnek terítékre.

Ha van a városodban termelői piac, egy-egy étkezéshez érdemes ott is körülnézned, nem pedig beszaladni a szupermarketbe, ahogy egyébként tennéd.

Pihenésképp kultúra! Kép forrása: musicmafiauk.blogspot.com

4/5 Pihenésképp kultúra!

Ha kifáradtál a városnézésben, nyugodtan relaxálj, hiszen egy külföldi nyaraláson is iktatnál be pihenőidőt! Ehhez is érdemes egy kicsit tovább látnod a „lemegyek a közeli strandra” vagy „kiülök olvasni a parkba” megoldásnál, hiszen nyáron rengeteg a szabadtéri kulturális program országszerte.

Ha lecsófesztivál vagy bornapok vannak éppen a közeledben, ahova egyébként nem mennél el, most itt az ideje meglátogatnod. A remek italok és ételek mellett ezeken a rendezvényeken általában koncerteket, fellépéseket is tartanak, így még az is lehet, hogy megismersz egy olyan helyi bandát, akiket majd később is szívesen megnézel. Ha szereted a színházat, nyaranta az ország több pontján tartanak szabadtéri előadásokat is, ezért érdemes egyet ezek közül is betervezned a programba, ha van a közeledben.

Változz át! Kép forrása: mystylevita.com

5/5 Változz át!

Ha megtetszett az otthoni nyaralás gondolata, bátran vállald fel a tipikus turista dolgokat is mellé, és rohamozd meg a szuvenír-boltot vagy a képeslapos standot a múzeumból kifelé. Szelfizés helyett nyugodtan kérj meg másokat, hogy készítsenek rólad fotót, és simogasd te is a szobrokat a többi turistával együtt vagy dobj aprót a szökőkútba.

Fagyizz a parkban a fűben ülve, és menj mindenhova egy útikalauzzal a kezedben, hiszen épp a nyaralásodat töltöd, így megtehetsz bármit, amit egyébként is szoktál, ha elutazol!