Több ezer kincsesláda vár rád Magyarországon – Geocaching, a modernkori kincskeresés

Göcző Nóra
Írta: ,

A geocaching (kiejtve geokessing) egy világszerte ismert szabadtéri kincskereső játék, amit GPS-képes eszközök segítségével lehet játszani. Nem is hinnéd, hogy talán néhány méterre tőled is van egy geoláda, amit valaki azért tett oda, hogy mások megtalálhassák. És meg is találják. A forgalmasabb helyeken naponta többször is kézre kerül ugyanaz a láda. Én is jártam már úgy nem egyszer, hogy az erdőben botorkálva, GPS-szel a kezemben belebotlottam egy „kesser” társamba. Ilyenkor jót mosolygunk magunkon, dicsekszünk a megtalált ládáink számával és további jó keresgélést kívánunk egymásnak. Okostelefonnal vagy autós GPS-készülékkel is kereshetsz, persze igazán profi és drága eszközök is kaphatóak már a ládázáshoz.

A ládajáték 2000. májusában indult útjára, amikor is Dave Ulmer elhelyezte az első dobozt az amerikai Oregon állam egyik városában (N 45° 17.460 W 122° 24.800). A koordinátákat egy műholdakat kedvelő közösség oldalán megosztotta, ennek eredményeképpen néhány napon belül egyre többen találták meg a ládát. A következő héten a megtalálók is elrejtették  a saját dobozkáikat és rendkívül gyorsan terjedni kezdtek geoládák szerte Amerikában. Hamarosan a világ más részeire is eljutott a játék híre, másfél évtized alatt a világ szinte minden országában megjelent a geoládázás, jelenleg több mint 3 millió aktív taggal bír a közösség. Nagy szerepe volt ebben az okostelefonok elterjedésének és annak, hogy ez egy egészségvédő, aktív, környezetbarát, szórakoztató kikapcsolódás kisgyermekes családoknak, természetkedvelő turistáknak, nyugdíjasoknak, bárkinek.

Másfél évtized alatt a világ szinte minden országában megjelent a geoládázás, jelenleg több mint 3 millió aktív taggal bír a közösség.

A játékhoz le kell töltened az applikációt vagy regisztrálnod kell a geocaching.com oldalon. Ha rábukkansz az első geoládádra, akkor ezt jelezheted (logolhatod) az alkalmazásban. Minden láda logolásakor egy mosolygós fej jelenik meg a térképeden, így láthatod, merre keresgélsz aktívabban. Ez általában a kesserek saját lakókörnyezete. Emellett a ládában lévő kis füzetbe is beírhatod a dátumot és a neved, de ha nagyon megkedveled a játékot, hamarosan úgyis venni fogsz egy bélyegzőt magadnak. A találatról az online naplóba is illik írni valamit, legtöbben az időjárást említik meg és megköszönik a rejtést. A láda elrejtője ugyanis minden egyes logolásról e-mailt kap, így ha valaki jelzi, hogy a logbook elázott vagy eltűnt a láda, hamarosan pótolni fogja.

Ki rejthet ládát? 

A nemzetközi oldal szabályai szerint bárki, aki képes betartani az alapvető szabályokat. Például, hogy megfelelő helyet választ, karbantartja az egyébként vízhatlan ládáját és elkészíti hozzá a leírást, tehát röviden bemutatja a környezetet, a hely nevezetességeit. Érdemes angolra is lefordítani a történeti leírást, mert a hazai ládákat is ugyanúgy keresik a világ más pontjairól érkezők, mint ahogy a magyarok is kutatnak a külföldi ládák után. Fontos azonban tudni, hogy a GPS-ek nem tökéletesek, a mobiltelefonos alkalmazásokban használt koordináta keresők akár métereket is tévedhetnek, főleg felhős időben. Az alkalmazás jelzi, ha a ládától 10 méteres távolságú körben tartózkodsz, ilyenkor már érdemes a saját szemedre hagyatkoznod és úgy befejezni a keresését.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!