12 lenyűgöző látnivaló Szegeden, amiről még eddig lehet, hogy nem is hallottál

12 lenyűgöző látnivaló Szegeden, amiről még eddig lehet, hogy nem is hallottál

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 12 lenyűgöző látnivaló Szegeden, amiről még eddig lehet, hogy nem is hallottál

Szeged a napfény városa, hiszen itt a legmagasabb az országban a napsütéses órák száma. Emellett azonban számtalan látnivaló is csábítja ide az érdeklődőket. Ha arra járunk, tegyünk egy sétát, és igazán megkapó élményben lesz részünk!

Széchenyi tér

Szeged legnagyobb tere a gyönyörű, folyamatosan megújuló Széchenyi tér. A parkban több értékes és érdekes szobor is található, többek között Vásárhelyi Pálé, akinek hatalmas szerepe volt a Tisza szabályozásában.
Nem véletlenül az ő szobrának alapjánál állították fel azt a márványtáblát, amely az 1970-es vízállást mutatja.

Kép forrása: Fentről: Széchenyi tér WHERE id = Klebelsberg Kuno és az Áldáshozó és a Rom

Városháza

A Széchenyi tér egyik oldalán áll a Városháza, egy gyönyörű, neobarokk stílusban épült épület. Az árvíz az eredeti épületben óriási károkat tett, jelenlegi formáját 1883.-ban szerezte.
Közvetlen szomszédságában áll a Bérház, amit egy folyosó (ún. Sóhajok hídja) köt össze a Városházával. 

Sóhajok hídja

A két épületet összekötő, rekordidő alatt felépített híd építésének legfőbb oka az volt, hogy mikor Ferenc József meglátogatta az újjáépült várost, nem szeretett volna túl távol lenni kíséretétől, így őrségétől sem, aki a Bérházban kapott szállást.
Éppen ezért a város vezetői a híddal teremtettek közvetlen összeköttetést. 

Móra Ferenc Múzeum

A Tisza partján, a Belvárosi híd lábánál található a Móra Ferenc Múzeum, amely homlokzatán óriási betűkkel hirdeti létrejöttének és mindennapi munkájának célját: A közművelődésnek”.
A múzeumban több érdekes kiállítást is megtekinthetünk, az épület előtti park és szökőkút pedig igazán ideális hely a pihenésre.
A múzeum ismertetőjele nem csak a nagybetűs felirat a homlokzaton, de az is, hogy a felvezető lépcső mellett két oldalon hatalmas rámpát is építettek. 
Ennek oka az volt, hogy az ide látogató Ferenc József szerette volna kipróbálni, hogy új automobilja fel tud-e menni a bejárathoz. Az erős emelkedő miatt azonban sajnos ez nem sikerült neki.

Dóm

Szeged város egyik fő szimbólumának, a Szegedi Dómnak a másik elnevezése a Fogadalmi templom.
Az elnevezés onnan származik, hogy az 1879. évi nagy árvíz után, amely Szeged épületeinek legnagyobb részében, így a dómban is helyrehozhatatlan kárt tett, a város vezetői közösen fogadalmat tettek, hogy egy hatalmas, egyedi templomot építenek a régi helyére. 

Szegedi papucs

A város egyik jellegzetessége a szegedi papucs, amely a helyi népviselet elengedhetetlen részének számít.
Nem csak a néptáncbemutatókon és a népviseleti kiállításokon találkozhatunk azonban vele, hanem a Dóm szentélyének mennyezetei mozaikján is, ahol Mária is szegedi papucsban és szegedi szűrben jelenik meg.

Kép forrása: szegedipapucs.hu

Dóm tér

A Dóm tér Szeged város egyik legismertebb jelképének számít. A jellegzetes, vörös téglás árkádok alatt végigsétálhatunk a város hírességeit ábrázoló szobrok és domborművek előtt, és itt rendezik évente a Szegedi Szabadtéri Játékokat is.
A téren található a különleges zenélő óra, amelyet egy helyi óramester készített a város számára.

Belváros

Szeged belvárosa kifejezetten kicsinek mondható, mivel az árvíz az épületek legnagyobb részét elpusztította.
Mégis megéri egy sétát tenni a belvárosban, mivel a hangulata páratlan. Igazi mediterrán hatású a sok sétálóutca, az utcai szobrok és természetesen a számtalan kávézó és cukrászda, ami színekkel és élettel tölti meg az utcákat.

Kárász utca

Szeged legnagyobb sétáló utcája a Kárász utca. A Széchenyi teret köti össze a Dugonics térrel, miközben keresztezi a Klauzál teret is.
A korzó tele van hangulatos üdvözlő szobrokkal, amelyek vidám hangulatot adnak a sétánkhoz. Ehhez társul még az utcai zene, a pálmafák, nem utolsó sorban pedig a kávézók, bárok, cukrászdák teraszai.

Klauzál tér

A Kárász utcán található Szeged egyik legnépszerűbb, nyüzsgő tere, a Klauzál tér. A város híres cukrászdáinak terasza is itt található, valamint itt áll az az épület, amelyről Kossuth Lajos annak idején utolsó beszédét mondta el Magyarországon.
A gyönyörű épületek, szobrok és a díszburkolat igazi mediterrán hangulatot ad a térnek.

Lófara

A kicsit furcsán hangzó „Lófara” elnevezéssel Szeged egyik kis terét illetik a Tiszta Lajos körúton.
A tér elnevezése onnan származik, hogy a háromszög alakú téren egy lovas huszárszobor áll, amelyet az első világháború hőseinek emlékére emeltek. Az épületek pedig éppen annak a ló hátsója mögött helyezkednek el.

Reök palota

Ugyanezen a téren áll az egyetem jogi karának épülete mellett a gyönyörű Reök palota is, amely a magyar szecesszió egyik jellegzetes alkotásának számít. A XX. század legelején készült Reök Iván építésügyi mérnök megbízásából, Magyar Ede tervei alapján. Az épület hűen tükrözi a kor divatját, és igazi ékszerdoboza Szeged belvárosának.
 
A felsoroltak természetesen még bőven nem merítik ki a szegedi látnivalókat. Bármerre is induljunk el, biztosan találunk érdekességet még a városban.
Legyen bármilyen az idő, vagy bármilyen az érdeklődési területünk, Szegeden egészen biztosan nagyon sok szép emléket szerezhetünk kulturális, turisztikai vagy akár egyszerűen a szórakozás szempontból is!

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!