Szalajka-völgy, a gyönyörű magyar táj

Írta: ,

Sokan el sem tudják képzelni, hogy a szabadságukat ne valamelyik tengerparton töltsék, pedig el kell árulnunk, hazánk is egészen fantasztikus látnivalókat kínál. Tökéletes példa erre a Szalajka-völgy, ami az egyik legnépszerűbb természetbeli látványossága országunknak.

Szilvásvárad és megközelítése

1/7 Szilvásvárad és megközelítése

A Szalajka-völgyet Szilvásváradon áthaladva közelíthetjük meg. A várost Egertől 25 kilométerre, Budapesttől 160 kilométerre, a Bükk oldalán találhatjuk, ami már most előre vetíti, milyen csodás látnivalóban lesz részünk.
Bár manapság Szilvásvárad leginkább a Szalajka-völgyről híres, az idelátogatóknak érdemes közelebbről szemügyre venniük a Lipicai Ménest is, hiszen a ménesistálló, a múzeum és természetesen a lovak is szemrevételezhetőek.
A Szalajka-völgy bejárata

2/7 A Szalajka-völgy bejárata

A völgyet az említetteknek megfelelően Szilvásváradról elkanyarodva érhetjük el, a tábláknak köszönhetően egyszerűen nem lehet hibázni.
A bejáratot sorompó zárja el, ahol egész napos parkolójegyet válthatunk, amivel nem csupán helyben állhatunk meg, hanem a park egy részét is megközelíthetjük
A benti parkoló kamerával megfigyelt, biztonságos, illetve a jegyváltásnál több reklámanyagot is kapunk, s ezek egyike a park útvonalait, megállóit, látnivalóit is nagyszerűen felvázolja.
A kisvasút

3/7 A kisvasút

A parkot illetően két útvonal közül választhatunk, az egyik jóval népszerűbb, hiszen több látványosságot ölel fel, illetve jóval rövidebb is. A jegyváltás után a menetrendszerinti kisvasúttal egészen a végállomásig, a 3,6 kilométerre levő Gloriette tisztásig utazhatunk.
Még ha nem is akarunk felmenni a 700 méterre található Istállóskői barlangig (amit már csak méreténél, régészeti leleteinek fontossága miatt is hiba lenne kihagyni), akkor is ildomos először a hegy felé venni az irányt, ugyanis az első csodás, hihetetlen színekben pompázó tavat itt tekinthetjük meg.
A kisvasútra visszafele bármelyik fontosabb megállónál fel lehet szállni, de a kevesebb, mint 4 kilométernyi utat a látványosságok miatt érdemes sétálva megtenni.

4/7 Főbb látványosságok

A völgy legfőbb látványossága az egyedülálló Fátyol-vízesés, a Szalajka-patak lépcsőzetes alázúdulása. A természetes képződmény 17 méter hosszú és 18 mésztufagátat takar, egyszóval az idelátogatók számára kihagyhatatlan látvány. 
A betonozott, kijelölt útvonalon továbbhaladva gyorsan jön a következő látnivaló, a Sziklaforrás, amely egy sziklahasadékból tör elő, s időjárástól függően erőteljesen zuboghat, vagy akár el is apadhat. 
Az útvonalat végig kisebb-nagyobb zúgók, vízesések, mohás falfelületek tarkítják, így addig sem fogunk unatkozni, amíg elérünk a következő látványosságokig.
A pisztrángokról

5/7 A pisztrángokról

A következő fontosabb állomás a Nagy tó, aminek kristálytiszta vízében megszámlálhatatlan mennyiségű, kisebb-nagyobb pisztrángot láthatunk. 
Az úton haladva a mesterségesen kialakított medencékben követhetjük a halak növekedési fázisait, illetve a megéhezett kirándulók helyben, frissen füstölt pisztrángokból ínyenc ebédet is rendezhetnek.
Mi marad még? Kép forrása: bukkpanzio.hu

6/7 Mi marad még?

A felsorolásból ez idáig kimarad az ugyancsak útba eső Erdészeti Múzeum és a Vadaskert, amik mindent összevetve nem olyan kiemelkedőek, mint a természeti látványosságok, de mindenképpen megérnek néhány percnyi figyelmet.
A vasútállomáshoz visszaérkezve több étteremben, büfében, fagyizóban csillapíthatjuk az éhségünket és a szomjúságunkat, de természetesen kempingezésre, sütögetésre is több kijelölt helyen nyílik lehetőség.
A másik útvonal Kép forrása: geocaching.hu

7/7 A másik útvonal

Ahogy cikkünk elején jelöltük, van egy másik útvonal is, amin bár nem található annyi látványosság, kiemelendő az indulóponttól 5,7 kilométerre levő kilátó (belépődíjas). 

Ugyanezen az útvonalon haladva több nevezetességet is találunk, úgy, mint a Gerennavár és az Olasz kapu, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bár ezek a célpontok részint megközelíthetőek autóval is, a parkolási helytől még nem ritkán több kilométert kell megtenni.
Éppen ezért a második útvonalat – a kilátótól eltekintve – felnőtt túrázóknak, terepbiciklistáknak ajánljuk.