Most menj a Bükkbe! Ritka természeti jelenség szemtanúja lehetsz!

Írta: ,

A napsütéses napoknak mindenki örül, de a tavasz szeszélyes, és a kellemes, langyos időjárást még sokszor esős időszakok szakítják meg. Ám minden rosszban van valami jó – az időjárásnak köszönhetően például ritka természeti jelenség szemtanúja lehetsz a Bükkben.

1/4 Karsztforrások működésben

Ahogyan arról a bnpi.hu beszámolt, az elmúlt csapadékos időszakban működésbe léptek a Bükk karsztforrásai, és jó eséllyel még hetekig ontják majd magukból a vizet.

A felszín alól feltörő források általában tavasszal, hóolvadás után, esetleg nyáron, egy különösen csapadékos időszak után aktiválódnak, de az elmúlt évek enyhe telei után leginkább csak váratták a kirándulókat.

Most viszont a Vöröskői-alsó-forrás, és a még ritkábban működésbe lépő Imó-forrás is aktív.

2/4 Mik azok a karsztforrások?

Karszt akkor alakul ki, ha a talajba folyó vizet az abban kialakult kavernák és barlangrendszerek vezetik el.

A karszt csak a megfelelő összetételű talajban alakul ki, de a Bükkben található mészkő ideális feltételeket teremt neki.

A karsztforrás azt a pontot jelöli, ahol a talaj alatt zubogó csapadék egyszer csak felszínre tör. A bükki időszakos karsztforrásokat éppen ezért a Bükk gejzírjeinek is szokás nevezni.

3/4 Itt találod a forrásokat

A Vöröskői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, követve a vízfolyást – áll a bnpi.hu oldalán. Ez a karsztforrás ugyan természetes, de a ’70-es években az épített környezetét is úgy alakították, hogy az addig forrástóban felszínre kerülő csapadék csak egyetlen, fölfelé mutató, szűk nyíláson keresztül távozhasson a talaj mélyéről és valóban látványos vízfolyam sugározzon a talaj alól.

Egy kis szerencsével meglesheted működés közben a még ritkábban aktiválódó Imó-forrást is. Ennek vize az Imó-kő alatti forrásbarlangból természetes módon, nagyobb vízhozam esetén dübörögve tör elő, miután barlangját már teljesen kitöltötte. A Tamás-kúti buszmegállótól tanösvényen, vagy a Hereg-rét felől jelzett turistaúton is megközelíthető – írja a bnpi.hu.

4/4 A Szinva-vízesés is látványosabb most

A megnövekedett csapadékmennyiség nem csak a karsztforrásokat indította be, a lillafüredi Palota Szálló melletti Szinva-vízesés vízhozama is jelentősen megnövekedett, így a szokásosnál is intenzívebben zubog.

Ez azért is jó hír, mert a forrás környékének kiépítése óta annak vízellátása jelentősen csökkent, sőt időnként akár ki is száradhat – most azonban tökéletes látványosságot jelent az ide látogató turisták számára.