Meseszerű helyek Magyarországon, ahova elbújhatsz a világ zaja elől

Kovács Andrea
Írta: ,
Meseszerű helyek Magyarországon, ahova elbújhatsz a világ zaja elől

Kép forrása: szalajkafogado.hu

Eleged van már a városból és hogy folyton hallod az autók, villamos, mentők zaját? Végre kicsit elbújnál a világ elől? Ha pontosan így érzel, akkor ne habozz, itt az ideje, hogy kikapcsold a telefonod és útra kelj. Olyan mesébe illő pihenőhelyeket gyűjtöttünk össze, ahol garantáltan kiszellőztetheted a fejed. És ha ez nem lenne elég, mindezt Magyarországon, hiszen kis hazánk is rejteget még csodaszép tájakat.

Szilvásvárad - Szalajka völgy Kép forrása: szalajkafogado.hu

Heves megye északi részén található, a Bükk oldalában. Egertől 30 kilométerre, Budapesttől pedig 160 kilométerre van ez a csodaszép kis pihenőhely.

Aki madárcsicsergésre, friss levegőre és vízcsobogás hangjára éhes, ide kell ellátogatnia. A völgy eredetileg a Pallavicini család tulajdonában volt, és nem lehetett látogatni, később viszont a gróf megnyitotta a pihenni vágyók előtt is. Ha az ide látogató elfáradna a sétában, a túra további részét az 1908-ban épült erdei vasúttal is megteheti.

Az út végén az Istállós-kői-barlang nyílik meg a turisták előtt, ahol körülbelül 44 000 évvel ezelőtti leleteket találtak. És ha mindez nem lenne elég, sétánkat csörgedező patakok, fátyol vízesés és a Szikla forrás is kíséri.

 

Miskolc-Lillafüred Kép forrása: illesvendeghaz.hu

Ha tényleg egy kis mesefaluba szeretnél csöppenni itt a helyed. Lillafüred, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, a Szinva patak völgyében fekszik.

Az ország egyik legjobb hegyvidéki üdülőterülete. A túrázás, hegymászás, kirándulás szerelemeseinek igazi paradicsom, de a vadászok is szívesen látogatnak el ide.

A hely egyik ékszerköve a neoreneszánsz Palotaszálló, ami az első világháború után 1927 és 1930 között épült, Lux Kálmán tervei alapján. A szálloda ötlete egyébként, Bethlen Andrástól származik, akit első látogatásakor elbűvölt a táj szépsége. Ha tovább megyünk, Magyarország legnagyobb esésű vízesésének látképe tárul elénk.

Télen, amikor befagy tényleg olyan a látvány, mintha csak a mesében lennénk. Ha egy kis izgalomra vágyunk, megnézhetjük a fokozottan védett Szent István-barlangot, ahol gyönyörű cseppkőképződményekben gyönyörködhetünk. A csendet, békességet szerető embernek a Hámori-tó festői környezetét nem szabad kihagyni. Itt nyáron csónakázásra is van lehetőség.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!