Mediterrán hangulatú helyek itthon, amik azonnal életingenlő hangulatba hoznak (X)

Zabolai Margit
Írta: ,

Igaz, hogy nem borzolja tengerillatú szél a hajunkat és kicsit tovább tart a tél, de a történelem igazi mediterrán kincseket hagyott kis hazánkban. Lássuk, mely magyar helyek és vidékek hordozzák a görögös, törökös és olaszos hangulatot!

Beloiannisz

A Fejér megyei kistelepülésnek alig több mint ezer lakosa van, így egy csipetnyi, de annál eredetibb görög hangulatot kínál: a települést 1950-ben a II. világháború utáni görög polgárháború menekültjei alapították, nagyjából 400 család.

A faluban az utcák nevét magyar és görög nyelvű táblák hirdetik, a falu főterén ortodox templom áll, és a helyiek a magyar és görög nemzeti ünnepeket egyformán ünneplik. Bár a település megszületéséhez emberi tragédiák sora vezetett, Beloiannisz végül a megmenekülés, az új otthonra találás és az újrakezdés helyszíne lett sokak számára.

Budapestől csak alig egy órát kell autóznod, és egy darabka Görögországra lelsz itt. Ha pedig megkívántad az egyik legismertebb görög étel, a gyros autentikus változatát, rendelhetsz egyet innen, és még csak autóba sem kell ülnöd érte!

Gyros: Itt rendelheted meg!

Gül baba utca

Neve ma a török korokat idézi, de az utca maga már a középkorban kialakult, és mediterrán jellege a régi, festett falú épületekkel és a macskakővel egyszerűen észrevehetetlen.

A budai kis utcán végigsétálni olyan, mint egy kirándulást tenni a történelemben és az építészet különböző koraiban, és szinte biztosak vagyunk benne, hogy a jó levegő meg a mediterrán hangulat meghozzák a kedvedet egy padlizsánnal, mozzarellával, pancettával, parmezánnal, paradicsommal rakott mediterrán csirkemellhez.

Mediterrán csirkemell: Itt rendelheted meg!

Siklós

Magyarország legdélebbi városkájának – földrajzi adottsága miatt – Magyarországon egyedülálló, különleges mediterrán éghajlata van. Bár maga a település aprócska, történelme és kultúrája érdemessé teszi a látogatásra: a mediterrán napsütésben sétálgatni a siklósi várban igazán különleges élmény, és ha egy kicsit elereszted a fantáziádat, könnyen egy történelmi görög város falai közé képzelheted magadat.

A barátságos helyiek és a gondos vendéglátás szintén hozzátesz az édes élményhez, ha pedig csak az édesre vágysz, rendelj magadnak egyet a mézes-diós édességből, a görög baklavából!

Baklava: Itt rendelheted meg!

Pécs

Pécset a magyar mediterrán városként is szokás emlegetni, és ehhez nem csak a klímája, de a látnivalói is hozzájárulnak: Gázi Kászim pasa dzsámija, az Ókeresztény Mauzóleum és a római sírépítmények mind megidézik a mediterrán hangulatot, amibe legalább olyan jól esik elmerülni, mint egy nagy adag, friss és színes görög salátában.

Görög saláta: Itt rendelheted meg!

Egerszalók

Az egerszalóki mésztufahegy páratlan látnivaló a környéken, ami azt illeti, Törökországban, Pamukkáléban is akad hasonló. A szikrázóan fehér sóhegy egyébként is a mediterrán települések hófehér kis házikóit juttatja óhatatlanul is az ember eszébe, a környékben található barlanglakások szintén a hegyekben, sziklák közé épült görög falvakat idézik meg, és nem utolsó sorban a borospincékben fellelhető finom italok is versengenek messze földön híres görög társaikkal, így már tényleg nem lesz nehéz belefeledkezni az életigenlő, vidám és a pillanatnak élő görög hangulatba.

Abba, ami egy édes és krémes görög gyümölcslevesben is visszaköszön, mandulával és tejszínhabbal fokozva az élményt.

Görög gyümölcsleves: Itt rendelheted meg!