Magyarország legszebb költői/írói emlékházai

Írta: ,

Aki szereti a magyar irodalmat, vagy éppen csak érdekli a közelmúlt történelme, annak mindenképpen értékes pillanatokat szerezhet egy-egy költőnk vagy írónk házának meglátogatása. Itt ugyanis az ember szembesülhet azzal, milyen helyen és körülmények között laktak azok, akiket mind tisztelünk, ugyanakkor meg is tekinthetjük a róluk szóló kisebb kiállítást. Ha kedvünk van, akár egy kisebb kirándulással is összeköthetjük ezt a programot, hiszen az emlékházak szebbnél szebb városokban találhatók.

Babits Mihály Emlékház – Esztergom Kép forrása: Wikipedia

1/5 Babits Mihály Emlékház – Esztergom

Babits az egyik Dante-fordításáért kapott pénzt megforgatta a tőzsdén, aminek következtében nagyobb vagyonra tett szert.

Az összeget ennek az ingatlannak a kicsinosítására fordította 1924-ben, és innentől a nyarakat itt töltötték feleségével, Török Sophieval. Ugyanakkor számos Nyugat számot is itt szerkesztett a költő. A házat folyamatosan bővítették, ezért szinteltolódások keletkeztek benne.

Bent megtekinthető Babits írógépe és halotti maszkja, az igazi nevezetesség azonban az autogram-fal, melyet a kor híres alkotói, Babits barátai és kollégái írtak alá (például: Kassák Lajos, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Illyés Gyula).

2/5 Kölcsey Ház – Szatmárcseke

Ha teheted, egyszer mindenképpen menj el ide, annak ellenére is, hogy igencsak messze van a fővárostól.

A vidéki falvak bája, jó levegő, és számos látványosság vár itt.

A Kölcsey Ház pedig méltó emléket állít Himnuszunk írójának, aki szinte egész életét végigbetegeskedte.

A kiállítás részeként olvasható a költő temetésén mondott beszéd Eötvös József tollából, melynek mély mondandója mindenkit elgondolkodtat: egy nép siratja meg azt, aki életét a népnek, és nem a családnak szentelte.

Jókai Mór Emlékház – Balatonfüred Kép forrása: furedkult.hu

3/5 Jókai Mór Emlékház – Balatonfüred

A gyönyörűen karban tartott villa ideális célpont lehet minden kirándulni vágyónak, hiszen a hely szelleme egyből magával ragad.

Jókai első, 1857-es füredi vakációja annyira jól sikerült, hogy utána az író mindig visszajárt ide. Családi villát is építtetett is, és 20 éven át minden nyarat itt töltött.

Ebben a házban született meg „Az arany ember” és számos más regénye.

Az emlékmúzeumban csodálatos enteriőr, rengeteg emléktárgy, fotó, dokumentum, ugyanakkor Jókai kedvenc botja és távcsöve is látható.

Ady Endre Emlékmúzeum – Budapest Kép forrása: mire.hu

4/5 Ady Endre Emlékmúzeum – Budapest

Nem sokan tudják, hogy a belváros szívében, a Veres Pálné utcában található Ady Endre egykori lakása, ahol utolsó éveit töltötte szerelmével, Csinszkával.

Itt írta utolsó verseskötetének darabjait, és ez a szerény lakás ma is megtekinthető minden érdeklődő számára.

Kézzel írt levelek, személyes fényképek, eredeti bútorok, és a költészet szárnyalásának időszaka elevenedik fel előttünk egy szenvedélyes, viharos életet élt költőóriás alakja által.

5/5 Gárdonyi Géza Emlékmúzeum – Eger

Felemelő érzés, amikor az ember annál az asztalnál állhat, ahol Gárdonyi írta az Egri csillagokat.

1897-ben, amikor már teljesen elhidegült a fővárostól, megvásárolta ezt az egri vár lábánál álló házat, amely a mai napig gyönyörű állapotban található.

Megtekinthetjük az író több tízezer példányra rúgó könyv-gyűjteményét, ágyát, pipagyűjteményét, saját maga által festett képeit, kéziratait, tehát tulajdonképpen mindent, ami valaha fontos volt számára.

Egy komplett Gárdonyi-univerzumba léphetünk, talán ez az egyik legizgalmasabb emlékmúzeum az országban.