Ezek az ország legkisebb települései: jártál már valamelyiken?

Zabolai Margit
Írta: ,
Ezek az ország legkisebb települései: jártál már valamelyiken?

Kép forrása: origo.hu

Itt aztán tényleg mindenki ismerhet mindenkit! Némelyik zsáktelepülésre talán úgy tűnhet, a madár sem jár, pedig igazi természeti kincsekre, értékes történelmi emlékekre bukkanhat itt a kiránduló.

Felsőszenterzsébet Kép forrása: booking.com

Zala megye egyik legkisebb települése Lenti járásban található, területe 8,24 négyzetkilométer és a 2015-ös adatok szerint 16 állandó lakosa van.

Bár a település aprócska, történelme annál nagyobb: írásos említést először 1334-ben tesznek róla, és az is tudható, hogy egykoron állt itt egy templom, melynek védőszentje Szent Erzsébet volt – innen ered a település elnevezése is.

A falu sokáig csak nehezen, rossz földúton volt megközelíthető, így igazán soha nem nőtte ki magát, építkezési anyaga sokáig szinte kizárólag a fa volt.

A néprajzilag értékesebb épületek, tárgyak egy része ma a Göcseji Falumúzeumban látható, a településen pedig egy-két szép, zárt verandájú épület őrzi a századfordulós téglaépítések emlékét.

Tornabarakony Kép forrása: utazzitthon.hu

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi járásban áll ez a mindössze 8,19 négyzetkilométeren elterülő kis falu, ami a Wikipédia listáján, a 2014-es népszámlálási adatok szerint 14 lakosával még a negyedik legkisebb településnek számít az országban, a 2015-ös adatok alapján azonban már jóval több állandó lakosa van – szám szerint 22.

A településről írásos említést először 1427-ben tettek, a környék egészen a 17.

századik a Barakonyi család tulajdonában volt, majd a török időkben elnéptelenedett. Az 1720-as években a környéket görögkatolikus vallású jobbágyok lakták be, ez a vallási csoport ma is többségben van a parányi településen.

Ha erre jártok, érdemes egy kis kirándulást tenni a természetben is: a Barakonyi-patak völgyében különleges vadvirág, a mocsári kockásliliom nyílik.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?