Magyarország 4 legjobb tava – ha unod a balatoni nyüzsgést

Boros Mariann
Írta: ,
Magyarország 4 legjobb tava – ha unod a balatoni nyüzsgést

Kép forrása: Flickr, MEGA4000 MISI

Ha hazánk népszerű tavairól van szó, kétségtelenül mindenkinek a Balaton jut eszébe elsőként. Ugyanakkor, ha valaki nem szereti a nyüzsgést és a tömeget, nem feltétlenül a magyar tenger az ideális célpont. Megmutatjuk, milyen alternatívák várják a vízpartra vágyókat!

Szelidi-tó Kép forrása: topartudulo.hu

Hazánk ötödik legnagyobb tava nem csupán a Kalocsa és környékiek körében népszerű (a tó 17 kilométerre található a településtől) – nyaranta még a fővárosból is sokan látogatnak el ehhez a nádasokkal körülölelt, festői szépségű tóhoz.

A fürdőzni és napozni vágyókat a déli parton egy mintegy 800 méter hosszan elterülő fizetős strand és egy kisebb szakaszon kialakított szabad strand várja – előbbi a környékbeliek körében Nagy strand, utóbbi pedig Kis strand névre hallgat. Mindkét partszakasz fokozatosan mélyül, ideális gyerekek számára is.

Az északi parton és tó végében ráadásul a horgászok is hódolhatnak a szenvedélyüknek, a tó mélyén nem ritkák az emberméretű harcsák sem. A Szelidi-tó és a köré épült üdülőövezet ideális úti cél fiataloknak és családoknak egyaránt: büfék, éttermek, játszóterek, szórakozóhelyek várják nyaranta az idelátogatókat.

Lak-völgyi tó Kép forrása: Flickr, MEGA4000 MISI

Ha a hegyekbe vágysz, és akár az aktív, akár a passzív pihenés híve vagy, egész évben remek választás a Bükk, azon belül is Szilvásvárad és Bélapátfalva környéke. A vidék rengeteg természeti kincset rejt, egyebek mellett itt terül el a Bélkő ormai előtt egy különleges szépségű tavacska, a Lak-völgyi tó – vagy ahogy a helyiek hívják, Gyári tó.

Partján hangulatos kis étterem és pihenőhelyek várják a turistákat, a hegyoldalban pedig apró víkendházak sorakoznak. Míg korábban a mesterségesen kialakított tó a közeli cementgyár vízellátását biztosította, mára igazi horgászparadicsommá vált, nyaranta pedig strandolásra is alkalmas – tömegre viszont nem kell számítani, eldugott kis út vezet a tóhoz, amit leginkább a környékbeliek ismernek, tőlük érdemes útbaigazítást kérni.