Magyarország 4 legjobb tava – ha unod a balatoni nyüzsgést

Írta: ,

Ha hazánk népszerű tavairól van szó, kétségtelenül mindenkinek a Balaton jut eszébe elsőként. Ugyanakkor, ha valaki nem szereti a nyüzsgést és a tömeget, nem feltétlenül a magyar tenger az ideális célpont. Megmutatjuk, milyen alternatívák várják a vízpartra vágyókat!

Szelidi-tó Kép forrása: topartudulo.hu

1/4 Szelidi-tó

Hazánk ötödik legnagyobb tava nem csupán a Kalocsa és környékiek körében népszerű (a tó 17 kilométerre található a településtől) – nyaranta még a fővárosból is sokan látogatnak el ehhez a nádasokkal körülölelt, festői szépségű tóhoz.

A fürdőzni és napozni vágyókat a déli parton egy mintegy 800 méter hosszan elterülő fizetős strand és egy kisebb szakaszon kialakított szabad strand várja – előbbi a környékbeliek körében Nagy strand, utóbbi pedig Kis strand névre hallgat. Mindkét partszakasz fokozatosan mélyül, ideális gyerekek számára is.

Az északi parton és tó végében ráadásul a horgászok is hódolhatnak a szenvedélyüknek, a tó mélyén nem ritkák az emberméretű harcsák sem. A Szelidi-tó és a köré épült üdülőövezet ideális úti cél fiataloknak és családoknak egyaránt: büfék, éttermek, játszóterek, szórakozóhelyek várják nyaranta az idelátogatókat.

Lak-völgyi tó Kép forrása: Flickr, MEGA4000 MISI

2/4 Lak-völgyi tó

Ha a hegyekbe vágysz, és akár az aktív, akár a passzív pihenés híve vagy, egész évben remek választás a Bükk, azon belül is Szilvásvárad és Bélapátfalva környéke. A vidék rengeteg természeti kincset rejt, egyebek mellett itt terül el a Bélkő ormai előtt egy különleges szépségű tavacska, a Lak-völgyi tó – vagy ahogy a helyiek hívják, Gyári tó.

Partján hangulatos kis étterem és pihenőhelyek várják a turistákat, a hegyoldalban pedig apró víkendházak sorakoznak. Míg korábban a mesterségesen kialakított tó a közeli cementgyár vízellátását biztosította, mára igazi horgászparadicsommá vált, nyaranta pedig strandolásra is alkalmas – tömegre viszont nem kell számítani, eldugott kis út vezet a tóhoz, amit leginkább a környékbeliek ismernek, tőlük érdemes útbaigazítást kérni.

Rukkel-tó Kép forrása: wellness-centar.com

3/4 Rukkel-tó

Ha a fővároshoz közel keresel strandolási – és egyúttal sportolási – lehetőséget, ideális célpont lehet a dunavarsányi Rukkel-tó, mely kb. félórányi autóútra van Budapesttől, Taksony és Bugyi között.

A tó nevét a családról kapta, mely több mint húsz éve alakította át az egykori bányatavat, méghozzá a vízi sportok szerelmeseinek és az extrém vízparti elfoglaltságok rajongóinak kedvezve. Ugyanis amellett, hogy a 12 hektáron elterülő tavon van lehetőség vízibiciklizésre, csónakázásra, kajakozásra vagy akár wakeboardozásra is, a tó partján pedig 13 különböző méretű és formájú, extrém csúszdapálya és ugrótorony is várja a látogatókat.

Persze, a kevésbé adrenalin-növelő szolgáltatásokból sincs hiány a strandon; söröző, étterem és grill bár szolgálja a fürdőzők kényelmét.

Tisza-tó Kép forrása: sarud-tisza-to.uw.hu

4/4 Tisza-tó

Magyarország második legnagyobb tava az Alföld északi részén, három megye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok határán terül el, mintegy 127 négyzetkilométeren.

A mesterségesen kialakított Tisza-tó körül hat szabadstrand közül is válogathatsz, a partszakaszokat a változatosság jellemzi, gazdag élővilága a horgászoknak is kedvez.

A tó körüli települések az évek során berendezkedtek a vendéglátásra, virágzik a falusi turizmus, emellett pedig Tiszafüreden termálfürdők várják a turistákat, Abádszalókon a vízi sportok kedvelői találják meg a számításukat.