Hazánk legkülönlegesebb fürdőhelyei

Írta: ,

Hazánk legközkedveltebb turistacélpontjai közé tartoznak a természetes, vagy éppen mesterséges, mégis csodás látványtervekkel készült fürdőhelyek. Ezeket előszeretettel látogatják külföldi vendégek, hiszen gyakran európai, sőt, világszinten is egyedi létesítményekről beszélhetünk, így ideje nekünk is közelebbről megismerkednünk velük.

Hévíz Kép forrása: heviz-info.hu

1/7 Hévíz

Kezdjük is a sort a világszinten egyedi Hévízzel, ugyanis ez az egyetlen olyan fürdőhely, aminek a teljes gyógyító vizét egy föld alól feltörő forrásbarlang tölti fel. 
A gyógyító hatású termálvíz már önmagában megér egy misét, de még tovább emeli a tó népszerűségét, hogy a partot hatalmas fák szegélyezik, és hogy a víztükrön csodás tündérrózsák ringatóznak.
Miskolctapolca

2/7 Miskolctapolca

Miskolctapolca Hévíz után talán a második leghíresebb fürdőnk, hiszen Európában egyedülálló, hogy egy barlangból és egy természetes forrásból üdülőközpontot építsenek.
A ma is látható eredményért komoly munkálatok folytak, már messze nem csupán a gyógyvíz hatásait lehet élvezni, hiszen a hangulatos barlangfolyósokon keresztülhaladva különféle csobogókban, pezsgőfürdőkben, hideg- és melegvizes medencékben mártózhatunk meg.
Egerszalók Kép forrása: panoramio.com

3/7 Egerszalók

Nem kell Törökországig mennie annak, aki fantasztikus, mészből felépült, kénes termálvízzel alámosott fürdőt keres, bár tény, hogy a Világörökség részeként számon tartott Pamukkale is igencsak impozáns látványt takar. 
A hazánkban található, napjainkban már népszerű fürdőhelyen eredetileg olajat kerestek, amikor a fúrás során váratlanul gyógyhatású forrás tört fel a mélyből. 
Ahogy a víz lecsordogált a domboldalon, nyomában fokozatosan kiépültek a mészkőteraszok, így alakult ki a ma is látható, ám folyamatosan változó, hófehér, különleges elrendezésű „lépcsősor”
A gyógyvizet felfogták, s több medencét is kialakítottak a regenerálódni vágyó látogatók számára. 
Bükfürdő Kép forrása: kirandulastippek.hu

4/7 Bükfürdő

Bükfürdő éppolyan véletlennek köszönheti a létét, mint Egerszalók: olaj helyett egy azóta is töretlen népszerűségnek örvendő gyógyforrásra bukkantak a szakemberek. 
Az 58 fokos víz csaknem 1300 méter mélyről tör a felszínre, s a forrás óriási vízhozama miatt az egyik legbőségesebb termálnak számít az európai térségben. 
Az impozáns látvány nem csupán a gyógyulni vágyók számára nyújt üdítő környezetet, azok is megtalálják számításaikat, akik a wellness programok és az élményfürdő végett érkeznek a helyszínre.
Hajdúszoboszló Kép forrása: hajduszoboszlo.hu

5/7 Hajdúszoboszló

Nem nyújt annyira egyedi látványt, mint az említett fürdőhelyek, de legalább annyira hasznos gyógyvízéről ismert a hajdúszoboszlói fürdő. 
A gyógyfürdő az elmúlt években nagyszabású átalakításokon esett át, így a manapság odalátogatók gyógymedencében, kád- és szánsavas fürdőkben élvezhetik a víz simogatását, de vízsugármasszázzsal is kényeztethetik a testüket és lelküket egyaránt.
Sárvár Kép forrása: wellnesshetvege.hu

6/7 Sárvár

A Gyógy-és Wellnessfürdő elnevezés sokat elárul Sárvár aktuális látképéről, népszerű üdülőközpontjáról, amit a megszokott wellness medencék, csúszdák mellett két mélyről feltörő gyógyforrás is táplál. 
Az egyik forrást kifejezetten reumás és mozgásszervi panaszokkal küszködők számára ajánlják, míg a másik gyógyvíz a nőgyógyászati problémákban szenvedő betegeknek hozhat enyhülést.
Debrecen Kép forrása: acegem.hu

7/7 Debrecen

A debreceni Aquaticum mediterrán élményfürdője egészen más okokból került fel listánkra, mint a korábban említett fürdőhelyek.
Bár a fürdőegységben nem található gyógyvíz (a hozzá kapcsolódó termálfürdőben már igen), különleges hangulata révén mégis sok turista számára alapvető úti célként szerepel.
A mediterrán hangulatot hatalmas egzotikus növényekkel, pálmafákkal érték el a tervezők, így a relaxálás során úgy érezhetjük, jóval távolabb vagyunk otthonunktól. A pihenést tovább segítik a jacuzzik és barlangfürdők, az élménymedencék és persze a csúszdák.