Csodás magyar nemzeti parkok, amiket ősszel érdemes felkeresni

Zabolai Margit
Írta: ,
Csodás magyar nemzeti parkok, amiket ősszel érdemes felkeresni

Kép forrása: Bükki Nemzeti park - turizmus.com

Kánikula már nincs, de még jöhet néhány napos hétvége, amit érdemes kirándulásra használni. Az ősszel megannyi színben pompázó hazai nemzeti parkok felkeresésére tökéletes ez az évszak, és még csak az sem feltétlenül baj, ha nem süt a nap: a gyönyörű erdőknek és tisztásoknak még egy kis köd és esőillat is remekül áll.

Hazánk egyik első nemzeti parkjainak egyike, területe összesen 52.125 hektár, ebből 6.419 hektár fokozottan védett terület, 5.486 hektár pedig nemzetközi jelentőségű vadvíz, gazdag élővilággal.

Lakói között ott van Európa legnagyobb szárazföldi madara, a túzok, a nagy szikibagoly, a magyar tavaszi fésűsbagoly és a dobozi pikkelyes csiga, botanikai különlegességnek számít az ország legnagyobb vetővirág és őszi csillagvirág állománya, melyek még a jégkorszakból maradtak itt.

Mivel a vadvizek mellett a park jelentős része erdős terület, ezért az év bármely szakában különleges élményt kínáló természeti terület ősszel még színpompásabb látványt kínál.

Átlagmagasságát tekintve a Bükk az ország legnagyobb hegysége, merész ormai, karsztos felszíne egész évben lenyűgöző látványt nyújt, ősszel azonban, amikor színesben pompáznak a levelek és az avar illata betölti az erdőt, különösen békés és romantikus lehet itt egy kirándulás.

A magaslatokon a sáncok, földvárak maradványai, várromok, máshol kolostorromok várják az erre kirándulókat, így nem csak a természet szépségeit csodálhatjátok meg erre járva, de remek célpontokat is találhattok egy-egy hosszabb vagy rövidebb túrához is.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!