Magyar kastélyok, amelyeket neked is látnod kell – Ha csak egy hétvégére utaznál el

Zabolai Margit
Írta: ,
Magyar kastélyok, amelyeket neked is látnod kell – Ha csak egy hétvégére utaznál el

Szerencsére a magyar kultúra akkor is remekel, amikor építészetről van szó, és annyi idehaza a történelmi kastély, mint égen a csillag. Némelyikük sajnos kihasználatlanul hever, és lassan az enyészeté lesz, mások máig régi fényükben ragyognak, és egy letűnt kor büszke őrzőiként emelkednek a modern házak közé. Ha csak egy hétvégi kirándulást terveztek, keressétek fel valamelyik magyarországi kastélyt, barangoljatok egyet a környéken, és élvezzétek a vidéket. Itthon is sok látnivaló van!

Rákóczi kastély, Felsővadász Kép forrása: felsovadasz.hu

Noha a kastély ma iskolaként funkcionál, és eredeti pompáját a történelem viharai alaposan megtépázták, mégis megérdemel egy látogatást, ha a környéken jártok. 

Az eredetileg a 16. században, a Rákócziak által épített kastélyt, de még ugyanebben a században a temesvári pasa felgyújtotta az épületet. 
 
A családtól később elkobzott, majd továbbadott kastélyt több család is építgette, formálgatta, míg a 18. században elérte a ma is jellemző romantikus stílusát. 
 
A Vay-család idejében a kastélyt körülvevő parkban számos növényritkaság pompázott, azonban a második világháború után mindössze egyetlen páfrányfenyő maradt meg.
Tisza kastély, Geszt Kép forrása: bagyinszki.eu

A nemesi, mégis puritán, egyszerű hangulatot árasztó kastélyt kifejezetten érdemes ősszel felkeresni, hiszen talán ez az évszak illik legjobban az épület egyszerű, kissé komor szépségéhez

A kastély a turisták előtt is nyitva áll, a környék pedig remek lehetőséget biztosít a kirándulóknak, hiszen az épülethez 27 hektáros park is kapcsolódik, amely nagyrészt a Körös-Maros Nemzeti Park felügyelete alá tartozik.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!