Mágikus hely, ami örökre összeköti a szerelmeseket – 4 romantikus magyar legenda helyszíne

Írta: ,

Hallottál már a szerelemhozó szikláról? Hát arról, hogy mi közük van a tündéreknek a finom magyar borokhoz? Kis országunk telis tele van érdekes legendákkal, csak meg kell találnunk őket. Ezúttal néhány igen romantikust gyűjtöttünk neked csokorba, melyek helyét egy őszi kirándulás alkalmával akár fel is kereshetitek.

A Rózsakő legendája

Köztudott, hogy a Balaton környéke a legendák gazdag lelőhelye, mintha csak a mesebeli táj megihlette volna az erre járókat, és mindenféle történetekkel színezték volna ki az idők során a táj amúgy is pazar képét.

A Rózsakő legendájáért nem is kell messze menni a múltba. Badacsonyban, Kisfaludy Sándor egykori présházának közelében található, és nevét nem másról, mint Szegedy Rózáról kapta, aki a szájhagyomány szerint gyakran üldögélt rajta Kisfaludyval együtt, elmerülve a táj szépségében.

Valószínűleg innen ered a legenda is, miszerint ha egy szerelmespár egymás kezét fogva, a tónak háttal a kőre ül, szerelmük még abban az évben beteljesedik, és többi nem is választhatja el őket egymástól senki és semmi.

Billege bús szerelmesei

Billege egykori fogadójában Répa Rozi várta a folyton bujdosó, de hozzá mindig vissza-visszatérő Sobri Jóskát – ahogyan azt Eötvös elbeszélésében később a lány bátja, Répa Ferkó elmesélte.

A történet szerint a betyár egy fogadóban találkozott a jóravaló cselédlánnyal, és első pillantásra belészeretett. Noha feleségül nem vehette, a legenda szerint hűen és tiszta szívből szerette, mindenkitől elvárta, hogy kedvesét úriasszonyként kezeljék, és embereit megeskette, hogy halála után is kitartanak mellette.

Így is tett egyikük, aki Sobri halála után, megtörten és megöregedve, de megvitte a hírt a fiatal lánynak, aki akkor már két éve hiába várt szerelmére. Répa Rozi a billegei fogadóból könnyek közt indult szerelme sírjának keresésére – és többé soha senki nem látta őt.

A tokaji bor és a tündérek

Tokaj területét egykoron tündérek lakták, akik boldogan élték mindennapjaikat a mesebeli tájon. A helyi tűzhányó azonban nem hagyta nyugodni őket, sok félelmet és balesetet okozott nekik – állítja a legenda.

Egy napon egy tündér szerelmespár éppen vidáman kergetőzött, amikor a játék hevében a fiú megszédült, és belezuhant a kráterbe, ahol azon nyomban szörnyet halt. Szerelme, a tündérlány, a hegy oldalába kuporodva, keservesen zokogva siratta szerelmét, könnyei pedig eláztatták a földet. A szőlő tehát, ami Tokajban nő, gyümölcsében a tündér könnyeit hordozza, ezért olyan édesek a tokaji borok.

A Tordai-hasadék legendája

Ugyan ma már nem Magyarország területén található, a Tordai-hasadékhoz számos történet kötődik a magyar történelemből.

Ilyen az is, amikor a magyarok Batu kán, és a hozzája csatlakozó kunok elől menekülve itt talált menedéket.

Örökké persze nem bujkálhattak, a kánnak viszont talán nem volt kedve várakozni, így továbbállt, és egy Keme nevű kun vezérre bízta a magyarokat.

Ő felajánlotta, hogy minden kincsükért, és a hat legszebb leányért szabadon engedi őket. A magyarok készen álltak rá, hogy utolsó vérig harcoljanak, de vezérünk, Kendi Gyula húga, Kendi Ildikó öt társával együtt hajlandó volt feláldozni magát.

A nők egyetlen tőrt rejtve a ruhájuk alá, lassan lépkedtek biztos vesztükbe, Keme azonban ahogy meglátta Ildikót, azonnal beleszeretett. Kívánságára megkeresztelkedett, és seregével együtt csatlakozott a magyarokhoz.

Galéria / Romantikus magyar kastélyok, amelyeket neked is látnod kell – ha csak egy hétvégére utaznátok el
Romantikus magyar kastélyok, amelyeket neked is látnod kell – ha csak egy hétvégére utaznátok el Megnézem
a galériát!