A szellemkastély és a kalapgyáros háza: a legszebb zuglói villaépületek és történeteik

Zabolai Margit
Írta: ,

Zugló kezdettől fogva az egyik kedvenc budapesti kerületem volt, többek között a gyönyörű, titokzatos, sokszor lepusztultságukban is megejtően szép épületei miatt. Abszolút szubjektív válogatás következik most a szerintem legszebbekről, egy langyosabb délutánon érdemes elsétálni előttük.

Róheim-villa Kép forrása: commons.wikimedia.org

A Hermina utca és Pálma utca sarkán, a Városliget szomszédságában álló villát Tisza-villaként is ismerik. 1918. október 31-e kora estéjén itt gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között Tisza István miniszterelnököt.

A sötét múlthoz sajnos sötét jelen is kapcsolódik: 2001-ig az egyébként gyönyörű épület valóban hasznosítva volt, 72, a fővárosban dolgozó vagy tanuló mozgássérültnek biztosított lakhatást – derül ki a Magyar Narancs cikkéből.

Ekkor azonban az épületet kiürítették, és azóta gyakorlatilag csak enyészik. Ilyenkor nem takarják el a kerti fák lombjai, érdemes teljes – noha megkopott – pompájában megtekinteni, mert ki tudja, meddig áll még a helyén.

Szellemkastély

Van, aki szerint a Disney-rajzfilmek kastélyára emlékeztet, én mindig azt várom, hogy egyszer csak kisétál a kertkapun Morticia Adams. Az viszont biztos, hogy a Zichy Géza és az Abonyi utca sarkán álló villaépület lenyűgöző látványt nyújt, amit fényképen nehéz visszaadni, élőben viszont tényleg leesik tőle az ember álla.

Mikor először sétáltam el mellette, néhány sarokkal később visszafordultam, és megnéztem még egyszer, hogy tényleg ott van-e, és nem csak képzeltem.

A házat egyébként egy népszerű portréfestő, László Fülöp rendelte magának, 1897-ben épült Gyalus László tervei alapján. A sarokról látszanak a műterem óriási ablakai. Egy ideig egyébként maga Molnár Ferenc író is lakott itt, ma több lakásra van osztva a gótikus stílusú épület.