A szellemkastély és a kalapgyáros háza: a legszebb zuglói villaépületek és történetük

Zabolai Margit
Írta: ,
A szellemkastély és a kalapgyáros háza: a legszebb zuglói villaépületek és történetük

Zugló kezdettől fogva az egyik kedvenc budapesti kerületem volt, többek között a gyönyörű, titokzatos, sokszor lepusztultságukban is megejtően szép épületei miatt. Abszolút szubjektív válogatás következik most a szerintem legszebbekről, egy langyosabb délutánon érdemes elsétálni előttük.

Szellemkastély

Van, aki szerint a Disney-rajzfilmek kastélyára emlékeztet, én mindig azt várom, hogy egyszer csak kisétál a kertkapun Morticia Adams. Az viszont biztos, hogy a Zichy Géza és az Abonyi utca sarkán álló villaépület lenyűgöző látványt nyújt, amit fényképen nehéz visszaadni, élőben viszont tényleg leesik tőle az ember álla. Mikor először sétáltam el mellette, néhány sarokkal később visszafordultam, és megnéztem még egyszer, hogy tényleg ott van-e, és nem csak képzeltem.

A házat egyébként egy népszerű portréfestő, László Fülöp rendelte magának, 1897-ben épült Gyalus László tervei alapján. A sarokról látszanak a műterem óriási ablakai. Egy ideig egyébként maga Molnár Ferenc író is lakott itt, ma több lakásra van osztva a gótikus stílusú épület.

A Paulheim-villa Kép forrása: urbanista.blog.hu

Ezt az épületet nemrég fedeztem fel magamnak az Ida utcában, és azonnal a kedvencek élmezőnyébe ugrott.

A Paulheim híres építész dinasztia volt, Paulheim Ferenc egykoron Budapest főépítésze is volt, és ezt a hetyke kis villaépületet saját magának tervezte.

Persze, ma már lakásokra van osztva ez is, de nem is olyan régen az egész épület eladó volt, kíváncsi vagyok, hogy végül mi lett, mi lesz a sorsa, mikor legutóbb erre jártam, nekem úgy tűnt, hogy nem lakja senki, pedig igény biztos lenne a felújításra és a használatra.

Legolvasottabb cikkek

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Fókuszban

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell