Magyarország 4 legszebb tava – Ha már nagyon unod a balatoni nyüzsgést

Boros Mariann
Írta: , Frissítve:
Magyarország 4 legszebb tava – Ha már nagyon unod a balatoni nyüzsgést

Kép forrása: Flickr, MEGA4000 MISI

Ha hazánk népszerű tavairól van szó, kétségtelenül mindenkinek a Balaton jut eszébe elsőként. Ugyanakkor, ha valaki nem szereti a nyüzsgést és a tömeget, nem feltétlenül a magyar tenger az ideális célpont. Megmutatjuk, milyen alternatívák várják a vízpartra vágyókat!

Tisza-tó Kép forrása: sarud-tisza-to.uw.hu

Magyarország második legnagyobb tava az Alföld északi részén, három megye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok határán terül el, mintegy 127 négyzetkilométeren.

A mesterségesen kialakított Tisza-tó körül hat szabadstrand közül is válogathatsz, a partszakaszokat a változatosság jellemzi, gazdag élővilága a horgászoknak is kedvez.

A tó körüli települések az évek során berendezkedtek a vendéglátásra, virágzik a falusi turizmus, emellett pedig Tiszafüreden termálfürdők várják a turistákat, Abádszalókon a vízi sportok kedvelői találják meg a számításukat.

Lak-völgyi tó Kép forrása: Flickr, MEGA4000 MISI

Ha a hegyekbe vágysz, és akár az aktív, akár a passzív pihenés híve vagy, egész évben remek választás a Bükk, azon belül is Szilvásvárad és Bélapátfalva környéke. A vidék rengeteg természeti kincset rejt, egyebek mellett itt terül el a Bélkő ormai előtt egy különleges szépségű tavacska, a Lak-völgyi tó – vagy ahogy a helyiek hívják, Gyári tó.

Partján hangulatos kis étterem és pihenőhelyek várják a turistákat, a hegyoldalban pedig apró víkendházak sorakoznak. Míg korábban a mesterségesen kialakított tó a közeli cementgyár vízellátását biztosította, mára igazi horgászparadicsommá vált, nyaranta pedig strandolásra is alkalmas – tömegre viszont nem kell számítani, eldugott kis út vezet a tóhoz, amit leginkább a környékbeliek ismernek, tőlük érdemes útbaigazítást kérni.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató