Különleges ékkő a Bükk szívében: Szilvásvárad

Boros Mariann
Írta: ,

Bár nyáron a legtöbben vízpartra vágynak, egy nyaralásnak nem feltétlenül kell csupán a strandolásról szólnia. Ha te inkább az aktív pihenést részesíted előnyben, és szívesen fedezed fel Magyarország rejtett szépségeit, remek választás lehet Szilvásvárad – a község a Bükk szívében vár csodálatos természeti adottságaival.

Dombos vidék, tiszta levegő

Szilvásvárad Heves megyében, mintegy 25 km-re található a történelmi Eger városától – melyet szintén érdemes felfedezned, ha a környéken jársz. A község a Bükk lábánál, a hegységtől északnyugatra terül el – a dimbes-dombos vidék már önmagában is csábító lehet a nagyvárosi ember számára, nem beszélve a tiszta, hegyi levegőről, mely igazi felüdülés a szmoghoz szokott tüdőnek.

A településen, felismerve az idegenforgalomban rejlő lehetőségeket, sokan foglalkoznak szállásadással, ugyanakkor panziók, hotelek is találhatók a környéken, a helyiek pedig tényleg barátságosak, nyitottak, segítőkészek az ide látogató turistákkal.

Ha autóval érkezel, az önkormányzati parkolókban ingyenesen parkolhatsz, valamint érdemes kiváltanod szállásadódnál a Szilvásvárad Kártyát is, mellyel díjmentesen látogathatsz meg kiállításokat, múzeumokat.

Szalajka-völgy

Szilvásváradnál terül el a Bükki Nemzeti Park, azon belül pedig a községből indulva fedezheted fel a Szalajka-völgyet, mely kétségtelenül hazánk egyik legszebb, legnépszerűbb kirándulóhelye.

A jól kiépített völgynek gyalog is nekivághatsz, de kerékpárbérlésre is van lehetőség.

Ám, ha inkább vonatoznál, rendelkezésedre áll a Szilvásváradi Erdei Vasút, mellyel felroboghatsz egészen a völgy szívébe.

Itt található a Szalajka-forrás, melynek kristálytiszta vízét meg is kóstolhatod.