Kirándulás hazánk egyik legszebb vasútvonalán, a Cuha-völgyében

Írta: ,

Magyarország egyik legszebb vasútvonalaként tartják számon a Győr-Veszprém, azon belül is a Zirc-Vinye közötti szakaszt. Ahogy az első tavaszi napsugarak megjelennek, úgy indulnak be menetrendszerűen a kirándulók ezen a csodás bakonyi vidéken.

A Cuha-völgy Kép forrása: panoramio.com

1/5 A Cuha-völgy

A méltán népszerű Cuha-völgy legkönnyebben a Veszprém és Győr között húzódó vasútvonalon közelíthető meg.

Érdemes leszállni Porvacseszneken, vagy Vinyében, a két megálló közötti kényelmes sétát is bátran megtehetjük, akár gyermekek társaságában.

A széles útvonal kialakítása megfelelő, de többször át kell kelnünk az úton keresztülfolyó patakon.

Természetesen ezt mindenütt sziklák, pallók, vagy a patakra borított fák segítik, de esős időszakot követően egész biztos, hogy a babakocsival és a kisgyermekkel indulóknak legalább egy felnőtt segítségére szükségük lesz.

Mindazonáltal a legtöbbször éppen az átkelések teszik izgalmassá a túrát, kevés olyan útvonal akad ma Magyarországon, ami ennyire testközelből érintené vizeinket.

Turistaút helyett ösvény Kép forrása: network.hu

2/5 Turistaút helyett ösvény

A kalandosabb lelkületűek Zirc és Vinye között ugyancsak kirándulhatnak, lényegében végigkövethetik a méltán híres vasútvonalat.

Nem árt azért felkészülni, ugyanis az út pár kilométer erejéig kiépítettnek látszik, ám időnként szó szerint eltűnik.

Kialakítatlan helyeken kell átkelni a patakon, sőt, egyszer a síneken is, gyakorlatilag a semmi közepén.


Hazai tájakon: A Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényei


Ezt az útvonalat egészen Porvacsesznekig csak felnőtteknek, vagy nagyobb gyermekekkel érkezőknek ajánljuk.

Kitaposott ösvény természetesen ezen a részen is van, de sajnálatos módon egyelőre nem lehet kellőképpen biztonságos turistaúton végigkövetni az egész vasútvonalat.

Akik azonban közvetlen természetközelségre és komplikáltabb terepre vágynak, azok néhány kilométeren keresztül ezt a nehezített távot is élvezhetik.

Mit érdemes megnézni? Kép forrása: bakonyiprogramok.hu

3/5 Mit érdemes megnézni?

A vonatozást nem csak azoknak ajánljuk, akik nem akarnak sokat kirándulni, ugyanis az alagutakat és völgyhidakat átszelő sínek mindenki számára felejthetetlen élményt nyújthatnak.

A turistaútvonal mentén több jelzéssel ellátott útvonalat és kiépített tanösvényt találunk, a felállított táblák kicsiknek és nagyoknak is tartogatnak izgalmas információkat.

A völgyben ajánlatos megnézni a betyárok búvóhelyeként számon tartott Betyárpamlag-és Zsivány-barlangot, de az Ördögrét is érdekes látnivalónak bizonyulhat.

Vinye közvetlen közelében találjuk a Kőpince forrást, amiből még napjainkban is megtölthetjük a kulacsunkat, a közeli Bakonyszentlászló és Fenyőfő között pedig testközelből megszemlélhetjük, milyen egy igazi ősfenyves (ami ráadásképpen az egyetlen országon belül fellelhető homoki erdei fenyves).

No motor rally

4/5 No motor rally

A környék leghíresebb rendezvénye az idén májusban kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő No motor rally.

A nevezők három útvonal közül választhatnak, minimum 15, maximum 75 kilométert tehetnek meg a nap folyamán.

A program lényege, hogy összehozza a családot és a barátokat, mégpedig a modern technika nélkül. Gyalog, biciklivel, vagy akár lóháton is nekivághatunk a pecsétgyűjtős kirándulásnak, az a lényeg, hogy motorizált gépjárműveket nem használhatunk.

A leghosszabb útvonal már messze nem csak a Cuha-völgyre koncentrál, érinti a Kőris-hegyet és Cseszneket, ami egyébként a többi túra kiinduló pontja is egyben.

A faluban több tartalmas programmal várják a látogatókat, túrázókat (pl. népi játékok, birkanyírás, rétes készítés), ráadásul a teljes család benevezése csupán 2500 forintba kerül.

Látnivalók a környéken Kép forrása: mavnosztalgia.hu

5/5 Látnivalók a környéken

Szerencsére a Magas-Bakony közepén még számtalan látnivaló akad. A természeti csodák vonalán maradva kihagyhatatlan a Bakonynána térségében található Római fürdő, ahol a sziklák között esős időszakban dübörgő vízesések alakulnak ki.

Az Ördög-árok egy másik bakonyi település, Dudar közelében fekszik. A hatalmas szurdokvölgyben úgy érezhetjük, egy teljesen másik kontinens mohás, párás vidékén barangolunk.

A korábban említett Csesznek is megér néhány pillantást, hiszen a hegytetőn álló várból csodás kilátás nyílik a vidékre.

Az építészet rajongói ne hagyják ki a közeli Pannonhalmi Apátságot és a Zirci Ciszterci Apátságot, akik pedig érdekességre vágynak, látogassák meg a Pannon Csillagdát Bakonybélben, és a Bakonyi Természettudományi Múzeumban kiállított mamutcsontvázakat.