Kirándulás Cuha-völgyében – Hazánk egyik legszebb vasútvonalán

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Kirándulás Cuha-völgyében – Hazánk egyik legszebb vasútvonalán

Kép forrása: pctrs.network.hu

Magyarország egyik legszebb vasútvonalaként tartják számon a Győr-Veszprém, azon belül is a Zirc-Vinye közötti szakaszt. Ahogy az első tavaszi napsugarak megjelennek, úgy indulnak be menetrendszerűen a kirándulók ezen a csodás bakonyi vidéken.

Látnivalók a környéken Kép forrása: mavnosztalgia.hu

Szerencsére a Magas-Bakony közepén még számtalan látnivaló akad. A természeti csodák vonalán maradva kihagyhatatlan a Bakonynána térségében található Római fürdő, ahol a sziklák között esős időszakban dübörgő vízesések alakulnak ki.

Az Ördög-árok egy másik bakonyi település, Dudar közelében fekszik. A hatalmas szurdokvölgyben úgy érezhetjük, egy teljesen másik kontinens mohás, párás vidékén barangolunk.

A korábban említett Csesznek is megér néhány pillantást, hiszen a hegytetőn álló várból csodás kilátás nyílik a vidékre.

Az építészet rajongói ne hagyják ki a közeli Pannonhalmi Apátságot és a Zirci Ciszterci Apátságot, akik pedig érdekességre vágynak, látogassák meg a Pannon Csillagdát Bakonybélben, és a Bakonyi Természettudományi Múzeumban kiállított mamutcsontvázakat.

 

Mit érdemes megnézni? Kép forrása: bakonyiprogramok.hu

A vonatozást nem csak azoknak ajánljuk, akik nem akarnak sokat kirándulni, ugyanis az alagutakat és völgyhidakat átszelő sínek mindenki számára felejthetetlen élményt nyújthatnak.

A turistaútvonal mentén több jelzéssel ellátott útvonalat és kiépített tanösvényt találunk, a felállított táblák kicsiknek és nagyoknak is tartogatnak izgalmas információkat.

A völgyben ajánlatos megnézni a betyárok búvóhelyeként számon tartott Betyárpamlag-és Zsivány-barlangot, de az Ördögrét is érdekes látnivalónak bizonyulhat.

Vinye közvetlen közelében találjuk a Kőpince forrást, amiből még napjainkban is megtölthetjük a kulacsunkat, a közeli Bakonyszentlászló és Fenyőfő között pedig testközelből megszemlélhetjük, milyen egy igazi ősfenyves (ami ráadásképpen az egyetlen országon belül fellelhető homoki erdei fenyves).