Itt a legszebbek a falevelek: 5 mesés őszi úti cél

Írta: ,

Még mindig szép az idő, de már sárgulnak a falevelek, ezért tökéletes az alkalom egy kis őszi kirándulásra. Szendvicset becsomagolni, bakancsot fel, és irány a természet! Mutatunk néhány helyet, ahol Instára kívánkozó faleveleket láthatsz!

Lillafüred – Miskolc Kép forrása: parkhotel-taltos.eu

1/5 Lillafüred – Miskolc

Nem tagadom, személyes gyerekkori élmények is kötnek a helyszínhez, de nem csak az emlékek színezik meg a faleveleket – valóban meseszép itt a táj. Ha az idő borongósabbra fordul, irány a cseppkőbarlang, odalent biztosan nem esik, de cserébe jó néhány fokkal hűvösebb lesz, egy kabátkát mindenképpen vigyetek!

A kisvasutat minden gyerek szereti, de felnőttként is mesés kirándulóhelyekre repít, a kastély és a vízesés pedig tényleg olyanok, mintha nem is a valódi világból, hanem egy színes tündérmeséből kerültek volna ide.

Apropó vízesés: tudtad, hogy József Attila itt írta meg az Ódát, a magyar irodalom, de talán a világ egyik legszebb szerelmes versét? Micsoda romantikus érzés!

Esztergom – Dunakanyar Kép forrása: portobello.hu

2/5 Esztergom – Dunakanyar

Budapesttől sincs messze, és tökéletes terep akkor is, ha a természetjárás végén visszatérnétek a városba egy kis sétára vagy egy vacsorára. A közeli Rám-szakadék népszerű kirándulóhely, és a túra kisebb gyerekkel is bevállalható.

A természet itt valóban lélegzetelállító, én kisiskolásként jártam erre utoljára, és emlékszem, hihetetlenül kicsinek éreztem magamat a hatalmas fák és sziklás lejtők között, ugyanakkor egyszerre nagyon megnyugtatónak is találtam a természet közelségét és érintetlenségét – még ha ezt az érzést megfogalmazni akkor nem is tudtam.

Szalajka-völgy Kép forrása: szalajkafogado.hu

3/5 Szalajka-völgy

Ha az őszi kirándulóhelyeknek lenne saját marketingese, akkor a Szalajka-völgyé kenterbe verne mindenkit, itt ugyanis minden van, ami a turistákat a helyszínre csábíthatja.

A Bükk talán legszebb kirándulóhelyére erdei kisvasút visz, keresztül a különféle színű lombkoronák között, az út pedig patakok, barlangok és kisebb vízesések között vezet. És igen, itt van a méltán híres Fátyol-vízesés is, ami már önmagában megér egy látogatást.

Természetesen nem maradhat a hely kilátó nélkül, amit egy rövid túra során szintén felkereshettek, de vehetitek az irányt az ősember-barlang felé is. Mondtuk, hogy itt aztán tényleg minden van!

4/5 Cuha-völgy

A Bakony legkedveltebb kirándulóhelye egy alig néhány kilométeres, könnyen teljesíthető túraszakaszból áll, a szurdokba ereszkedve mégis páratlan természeti kincseket láthatsz.

Az ide-oda kanyargó ösvényen haladva többször is keresztezitek majd a kis patak útját, ilyenkor a leleményetekre van bízva, hogyan keltek át száraz lábbal: ugráljatok a köveken, vagy használjátok a kidőlt fákat!

Ennyi kaland egy ilyen baráti útvonalon igazán belefér! Ha visztek magatokkal elemózsiát, az Ördög rét nevű tisztáson pihenjetek meg, ahol kijelölt tűzrakóhely is van, és a környéken néhány barlangot is találtok.

Szentgotthárd – Hársas-tó Kép forrása: helloszentgotthard.hu

5/5 Szentgotthárd – Hársas-tó

Állítólag az ország legtisztább levegőjű települése, egy időben családlátogatás ürügyén jártam itt egyszer-kétszer, és emlékszem, mindig „beütött” az oxigén, és zavartalan, mély álomban aludtam végig a délutánt.

Kirándulás közben azért valószínűleg nem fogtok elaludni, de legalább jó levegőn lesztek, és a tavat szegélyező fák tarka lombjai a víztükörben talán még jobban mutatnak majd.

A 700 méter hosszú, és legszélesebb pontján 200 méteres tavat akár körbe is járhatjátok, vagy ha a horgászat szerelmesei vagytok, le is telepedhettek valamelyik pontján pecázni.