Ilyen Budapest a külföldiek szemével! Nézd meg a képeiket!

Írta: ,

Lehet, hogy minden nap ezeket az utcákat rovod, lehet, hogy vidékiként te is csak látogatóba érkezel Budapestre, de az alábbi helyszíneket akkor is biztosan ismered. De vajon észre is veszed a szépségüket? Csodálkozz rá újra Budapestre a turisták szemével! A Pinterest legnépszerűbb fotói közül válogattunk, hogy megtudjuk, a külföldiek mire emlékeznek legszívesebben Budapestről.

1/10 Budavári sikló

A budai vár már önmagában sok turistát nyűgöz le, de a komótosan a hegyoldalban haladó kis szerkezet, ami felviszi a kíváncsiskodókat, azonnal belopja magát minden erre látogató szívébe.

Persze, ezzel a kilátással nem is csoda, ha így van.

A siklóról megannyi fényképet találni a képmegosztó oldalakon, mi több, még maga a népszerű weboldal, a Buzzfeed is beválogatta a listájába, bizonyítékként, hogy Budapest a világ egyik leglenyűgözőbb helye.


Voltál már? 5 gyönyörű falu Erdélyben, ahol szinte harapni lehet a jó levegőt


Mit is tehetnénk hozzá? Mi sem szeretnénk vitatkozni ezzel az állítással, főleg, amikor ezt a fényképet csodáljuk.

 

2/10 A Lánchíd és környéke

Szintén kedvelt fotótéma a Lánchíd és környezete, különösen, amikor kigyúlnak a fények, vagy a nap nyugodni kezd, és minden bíbor, vagy éppen narancsos színben úszik.

A Lánchídról készített saját fényképét sok turista osztja meg, de olyanok is akadnak, akik álmaik úti céljaként jelölik meg Budapest egyik legjellegzetesebb pontját.

A Lánchídról egyébként valószínűleg az is talál képet, aki nem is keres, mivel Budapest London, Párizs és Róma mellett Európa egyik legtöbbet fotózott városa.

A fotók egy jelentős hányadán pedig maga a Lánchíd foglal helyet.

3/10 Fürdők

Valószínűleg nincs olyan turista, aki úgy hagyta el a fővárost, hogy legalább az egyik fürdőben ne mártózott volna meg.

A meleg vizes medencéket az ide látogatók imádják, különösen, hogy a gyönyörű épületek között felszálló gőz olyan fotótémát jelent, ami valószínűleg jónéhány like-ot és megosztást hoz majd a feltöltőjének.

Erről a képről a Pinteresten azt írja a feltöltője, hogy a meleg vizes termál fürdők egyikei a máig megmaradt török hatásnak Magyarországon.

Villámgyors vizsgálódásunk eredményeképpen egyébként azt tudjuk elmondani, hogy ha fürdő, akkor a turisták a Széchenyi képét osztják meg a legszívesebben.

4/10 Romkocsmák, Szimpla

Mióta egyre több a fiatal, hátizsákos turista, azóta nem csak a klasszikus turista látványosságok képeit osztják meg az ide látogatók, hanem gyakran találni fotókat Budapest romkocsmáiról is.

Természetesen ezek közöt is előkelő helyet foglalnak el a Szimpláról készült felvételek, hiszen ez az a hely, amit valószínűleg minden ide látogató fiatal felkeres, és még a sokat látott utazóknak is leesik tőle az álla.

Azok, akik fiatalként éltek Budapesten, szintén nosztalgiával osztják meg a Szimpláról készült fotókat:

“Mindig itt lazítottunk munka után. Micsoda remek hely! A romkocsmák a legjobbak!” - írta egy külföldi ehhez a képhez.

 

5/10 Az állatkert és az elefántház

Azok a turisták, akik az állatkertbe is ellátogatnak, többnyire meglepetéssel és örömmel osztják meg a különböző közösségi oldalakon az elefántház képét.

Valószínűleg nem túl gyakori, hogy egy elefántnak műépítész tervezzen lakást, szecessziós stílusban, de Budapesten még ez is megtörténhet.

Az épület egyébként Neuschloss Kormél tervei alapján épült, a zománcos csempe pedig egyenesen a Zsolnay porcelángyárból származik.

A felújításáért egyébként Europa Nostra-díjjal jutalmazott épületet elnézve megértjük, ha egy idelátogató azzal a szöveggel osztotta meg az állatkerti fényképet: ezek aztán a szerencsés elefántok!

6/10 Építészet

Egyre több olyan képet is találni a Pinteresten, ahol a turisták nem valamilyen hagyományos értelemben vett látványosságot fotóznak, hanem egy-egy utcarészletet, épületet kapnak lencsevégre.

A Terézvárosban például rengeteg fotó készül, hiszen a történelmi hangulatot árasztó környezet sokak fantáziáját megragadja.

A terület egyébként a 18. században kezdett benépesedni, a pestiek ekkor szőlőst, gyümölcsöst telepítettek itt, majd lassan megjelentek az épületek is.

A 19. század első felében már egyre több emeletes épületet húztak itt fel, és lassan elkezdett kialakulni a városrész mai képe.

7/10 Vásárcsarnok

A helyiek is szeretik, de a külföldiek is előszeretettel keresik fel a Vásárcsarnokot, ahol szinte harapni lehet a levegőben a jellegzetes magyar ételek és italok illatát.

A Vásárcsarnok egy kisebb gasztronómiai kirándulást jelent azoknak, akiket érdekel a magyar konyha, de persze maga az épület is izgalmas látvány a turistáknak.

A város legnagyobb piaca még 1897-ben nyílt meg, tetőcserepei az Elefántházéhoz hasonlóan a Zsolnay porcelángyárból származnak, magára az épületre pedig a gótikus elemekkel gazdagított magyar historizmus jellemző.

Nem véletlen, hogy nem csak Európa egyik legnagyobb, de legszebb vásárcsarnokaként tartják számon.

8/10 A Kiskirálylány

Úgy tűnik, a turisták nem szívesen hagyják el a belvárost, de azért ha az útjukba kerül valami igazán kedves, az útikönyvek talán nem annyit emlegetett látnivaló, azt azért felismerik.

Szerintünk kifejezetten szívderítő, hogy nem csak mi rajongunk a Duna-parton üldögélő Kiskirálylányért, hanem úgy tűnik, a vendégeinknek is megtetszik a bűbájos szobor.

A szobrot egyébként Marton László saját kislányáról, Évikéről mintázta, aki az apukája által, újságpapírból készített koronában, és a palástnak képzelt fürdőköpenyben játszadozott a tabáni játszótéren.

A szobrász apuka gyorsan makettet készített, amikor pedig évekkel később a főváros egy szobrot rendelt tőle, elkészült, és méltó helyre került a Kiskirálylány.

9/10 Karácsonyi villamos

Bár a legtöbb turista nyáron érkezik, a télen idelátogatóknak is bőven van mit fotóznia: a karácsonyi díszkivilágításba öltözött 2-es villamos valóban hálás téma, és lássuk be, helyi lakosként is mindig élmény utazni rajta. 2012-ben egyébként a 2-es villamos bekerült a National Geographic által összeállított, a világ legszebb villamosvonalait összegyűjtő 10-es listára is, így hírneve tovább öregbedett.

Télen vagy nyáron, a turisták szerint tehát ezen a vonalon utazni meghatározó élmény mindenkinek, aki a parton döcögő, sárga kocsiból szeretné megcsodálni Budapest talán legfestőibb látképeit.

10/10 Sült gesztenye

Meglepődtünk, amikor ételek után kutakodva nem feltétlenül a pörköltbe vagy gulyáslevesbe botlottunk bele - bár azért ezekről is akadt fotó szép számmal - de úgy tűnik, az utcán gesztenyét sütő férfi fotója sokkal népszerűbb a turisták körében.

“Budapesten nincs enélkül tél!” - írja egy idelátogató.

A gasztrofotók között egyébként természetesen gyakran szerepel a kürtős kalács és a lángos is - utóbbi a magyar street foodként kezd elterjedni a külföldi köztudatban. Meglepetésünkre egyébként találtunk rajongókat a hideg meggylevesnek is.

Persze, talán nem olyan nagy csoda, hogy aki egy forró nyári napon kóstolja meg a hűsítő, fanyar levest, az gyorsan bele is szeret.