Jó időben jó helyen – 5 hazai túratipp családoknak

Családi Lap
Írta: ,
Jó időben jó helyen – 5 hazai túratipp családoknak

Most, hogy már bőven a – sokszor nyárias – tavasz közepében járunk, napfény és madárcsicsergés hívogat a természetbe. A télikabátok mélyen a szekrényben pihennek, elõkerültek viszont a túrazsákok és a napszemüvegek. Amelyek csak arra várnak, hogy magunkra öltsük õket, és elinduljunk velük kirándulni, túrázni.

Velencei-tó: két keréken a látnivalók között

Aki szereti a kétkerekű kalandokat, annak ideális túracélpont a Velencei-tó és környéke, hiszen a 30-35 kilométeres táv végig jól karbantartott bicikliúton tekerhető körbe. A terep sík, így a gyerekek is bírni fogják.

A tó körül a nádas megnyugtató susogása és a tavaszi szellő simogatása mellett számos látnivaló akad. Pákozdnál például megnézhetjük az 1848-as pákozdi csata, illetve a világháborúk emlékeit a katonai emlékparkban, vagy feltúrázhatunk az ún. ingókövekhez, amelyek a Velencei-hegység jellemzõ természeti jelenségei. Lehet még nézelõdni a Pákozd és Sukoró között található arborétumban, illetve egy kisebb kitérõvel érdemes áttekerni Nadapra a szintezési õsjegyhez, amely a magasság mérésének magyarországi viszonyító pontja (egészen pontosan két pont található itt: az Adriai- és Balti-tenger tengerszintjéhez viszonyított pont). Ha pedig elfárad a család, a tó mellett bárhol meg lehet állni egy fagyira és egy kávéra. Sõt, ha meleg az idõ, csobbanni is lehet a Velencei-tóban.

A kört érdemes Velencénél vagy Gárdonynál kezdeni: jól lehet parkolni, és sûrûn jár itt a vonat is, ha esetleg autó helyett ezzel érkeznénk. Ha nincs nálunk pótgumi, és nem találunk nyitva bicikliboltot, akkor se essünk kétségbe, hiszen Gárdonyban a fõút mellett az egyik kerékpárbolt oldalán van egy gumibelsõ-automata.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!