5+1 hazai botanikus kert, amit látnod kell

Scheftsik Tamás
Írta: ,
5+1 hazai botanikus kert, amit látnod kell

A virágok szerelmesei sok olyan helyszín közül választhatnak itthon, ahol a természet hazai kincsei mellett jó néhány különlegességgel is megismerkedhetnek.

Néhány fontos tudnivaló

Az arborétumok nem csak akkor jelentenek fantasztikus élményt, ha történetesen a botanika megszállottjai vagyunk. Az óriási fák, a virágzó bokrok, vagy éppen egy trópusi légkörű üvegház azokra is nagyon pozitív hatást tesz, akik „csak” töltődni érkeznek ezekre a helyekre.

Tartsuk szem előtt, hogy minden botanikus kert természetvédelmi terület, így állatot bevinni nem szabad. Ezenkívül semmilyen növényt ne szedjünk le, még akkor sem, ha biztosan tudjuk, hogy az nem védett, hiszen az arborétumban ez is törvényellenes.

Ahhoz, hogy ezek a kertek megőrizhessék fantasztikus kinézetüket és különleges növényritkaságaikat, a szabályok betartása fontos, hiszen egy-egy érzékenyebb növény élete múlhat rajta.

Nemzeti Botanikus Kert- Vácrátót

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete által működtetett arborétum nem kevesebb, mint 180 éves múltra tekint vissza.

Amellett, hogy itt találhatjuk hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteményét, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a 25 hektáros területen emellett 62 madár, 22 hal, és 72 puhatestű faj is jelen van.

Aktuális programjai közül nagyon ígéretes hangzik a tulipánok bemutatása, amely nem kevesebb, mint 60 fajt ölel fel, és a kinyílt virágfejek 400 négyzetméternyi területet fednek le.

www.botkert.hu

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!