5 gyöngyszem magyar falu, ahol zavartalanul romantikázhattok

Zabolai Margit
Írta: ,
5 gyöngyszem magyar falu, ahol zavartalanul romantikázhattok

Jó lenne elbújni valahová, szűk utcácskákon andalogni, miközben nem kerülgettek turistákat minden sarkon? Az alábbi magyar falucskák tökéletesek akkor, ha csak egy nyugodt hétvégét szeretnétek kettesben tölteni.

Velem Kép forrása: panoramio.com

Már a neve is olyan, mintha csak egy romantikus hétvégére termett volna, de Velem, ugyan szerényen bújik meg Kőszeg szomszédságában, egy bájos névnél azért többel várja a vendégeit.

Ma már műemléknek számító malmában a legenda szerint egyszer a bakonyi betyár, Savanyú Jóska is menedéket talált.

A malom ma is üzemképes, noha már nem őrölnek benne, múzeumnak ad otthont.

További látnivaló a Szent Vid kápolna és a Stirling-villa, de a környéken tett nagy sétákhoz is remek kiindulópont Velem.

Boldogkőváralja Kép forrása: Wikipédia

A Hernád folyó völgyében fekvő kis gyöngyszem meglátogatása olyan lesz, mintha a történelemben tennétek egy sétát, hiszen számos híres személyiség neve fűződik a településhez.

Lakott itt például Balassi Bálint, de birtokolta a területet Hunyadi János és Habsburg Ferdinánd is.

A Péchy-Zichy kastélyban ma gyermekotthon működik, de még így is érdemes megnézni legalább kívülről, parkjában pedig ma is számos különleges állat él.

Boldogkőváralja akkor a legjobb választás, ha kifejezetten olyan helyet kerestek, ahol kicsit kiszakadhattok a nagyvárosi forgatagból, és olyan falucskába mennétek, ahová nem hallatszik el a világ zaja.