5 gyöngyszem magyar falu, ahol zavartalanul romantikázhatsz

Kovács Andrea
Írta: ,
5 gyöngyszem magyar falu, ahol zavartalanul romantikázhatsz

Jó lenne elbújni valahová, szűk utcácskákon andalogni, miközben nem kerülgettek turistákat minden sarkon? Az alábbi magyar falucskák tökéletesek akkor, ha csak egy nyugodt hétvégét szeretnétek kettesben tölteni.

Kéked Kép forrása: Melczer kastély

Kéked a nevét állítólag az itt fakadó, gyógyvizű forrás után kapta, amit viszont Mátyás-király után kereszteltek el, hiszen a legenda szerint ő maga is ivott egyszer a kékes színű forrásvízből.

Az idők során a kis falu gyógyfürdőt is emelt, ám azt a történelem viharai elsöpörték: a második világháború során porrá zúzták az épületet.

A falu turisták által leginkább kedvelt látnivalója a 15. században emelt gótikus kastély, amit utoljára a Melczer család birtokolt és lakott.

Ma szállóként üzemel, így akár itt is eltölthetitek a hétvégéteket.

Mátraszentimre Kép forrása: network.hu

A Mátra tiszta levegője, az erdők vadregényes romantikája – kell még bármi ahhoz, hogy tökéletesen alakuljon a hétvége?

Mátraszentimre előtt nem ismeretlenek a turisták, de attól azért biztosan nem kell tartanod, hogy tömeget kell itt kerülgetned.

Noha a Mátra rejtett kis falvai sokáig szinte ismeretlenek voltak, az 1930-as években az úri középosztály körében divat lett itt nyaralni, a jó levegőn.

Ennek a letűnt kornak a patináját őrzi ma is Mátraszentimre, ahol kis vendégházak, panziók várják a városi forgatagból kiszakadt turistákat.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató