5 dolog, amiért érdemes ellátogatni Ózdra – A vidék igazi szépségei

Kató Iringó
Írta: ,
5 dolog, amiért érdemes ellátogatni Ózdra – A vidék igazi szépségei

Kép forrása: Indafotó

Ha Ózdról hallasz, talán neked sem a következő kirándulásod úti célja jut eszedbe, pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található város valójában sokkal több, mint egykori nehézipari központ. Most összegyűjtöttünk neked 5 okot, amiért érdemes ellátogatnod ide, ha szeretnéd megismerni a vidék igazi szépségeit!

Tudtad-e? Kép forrása: ozd.hu

Ózd a három észak-magyarországi megyeszékhelytől, Miskolctól, Egertől és Salgótarjántól is közel azonos távolságra, mindössze 60 kilométerre fekszik. Már a 19. század második felében elindult a vasgyártás a térségben, igazi ipari központtá mégis a szocialista évtizedek alatt vált a város, köszönhetően a környék gazdag szénlelőhelyeinek is. 

A rendszerváltás után Ózd nehézipari jelentősége csökkent, ez pedig életre hívta a térség egyik máig legnagyobb problémáját, a munkanélküliséget

A város máig híres az egykori vaskohászatáról, melynek emlékeit 2005-ben  műemléki jelentőségű területnek is nyilvánították.

Ózdi Városi Múzeum Kép forrása: ozdolvaso.hu

A múzeumban többek között megtekintheted a kultikus helytörténeti gyűjteményt, elmerülhetsz a vasgyártás szigorú történetében, megnézheted a 19. századi kézműves kultúra remekeit, illetve az eleget tehetsz az ásványgyűjtemény hívogató invitálásának is.

A Városi Múzeum főleg az 1846-ban létrejött vasgyár emlékeinek megőrzésére hivatott, ezért ez a tematika érthető módon elég nagy fókuszt kap az intézményben. A téma iránt érdeklődőknek remek élményt nyújt a rengeteg makett, de nemcsak a vasgyár épületeinek miniatűr másai lehetnek érdekesek, hanem a kavaró- és forrasztóüzem, a nagyolvasztók és az acélmű, illetve a gőzpöröly és a luppa hengersor kicsinyített verziói is. Az állandó kiállításon ezen kívül megtekinthetsz pár, a 19. század végén készült eredeti műszaki rajzt és fotót, valamint egy valósághű bányarészlet is, különböző kéziszerszámokkal és fa csillével.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!