7 érdekes tény Magyarországról, amiről talán még nem hallottál

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
7 érdekes tény Magyarországról, amiről talán még nem hallottál

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes információt Magyarország nevezetességeiről, például a királyi koronáról, a fafajtákról, a Balatonról, egy kastélyról és a Hungaroringről.

A Feszty-körkép

A Feszty-körkép egy lenyűgöző hatást keltő, festett körpanoráma, részletei a honfoglalás részleteit idézik fel. Nevét Feszty Árpád festőművészről kapta. 1891-ben Párizsban járt, ahol megtekintette a Napóleoni csatáról szóló körképet. Elhatározta, hogy ez alapján itthon megfesti a bibliai özönvíz történetét.

Felesége, Jókai Róza le akarta beszélni róla, mert mivel ő is festő volt, tudta, hogy egy ilyen kép előállítása hatalmas költséggel jár. Apósa, Jókai Mór azonban rávette, hogy a magyarok bejövetelét fesse meg. A körkép elkészítéséhez a kor híres hegedűse, Dankó Pista is hozzájárult. Miközben a festők dolgoztak, a kedvenc nótáikat húzta a fülükbe.

A legnagyobb kastély

Magyarország legnagyobb kastélyát, ahol Erzsébet királyné élt, a 18. században Grassalkovich Antal építtette Gödöllőn.

Grassalkovich Antal és Erzsébet királyné sohasem találkozhatott egymással, ugyanis a királyné csak jó egy évszázaddal később költözött be ide. Ez lett a nyári rezidenciája, ahová a bécsi udvar fárasztó protokollja elől menekült.

Itt azt tehette, amihez kedve volt: olvasott, lovagolt, vendégeket fogadott, verseket írt. Fénykorában a gödöllői kastély 136 helyiségből állt. A lakószobákon kívül volt benne kápolna, fürdő, színház, lovarda és márványistálló is. Egy francia stílusú park és egy vadaspark is tartozott hozzá.

Fókuszban

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!