7 nagyon érdekes tény Magyarországról, amiről talán még nem hallottál

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
7 nagyon érdekes tény Magyarországról, amiről talán még nem hallottál

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes információt Magyarország nevezetességeiről, például a királyi koronáról, a fafajtákról, a Balatonról, egy kastélyról és a Hungaroringről.

A leggyakoribb fafajták

A leggyakoribb fafajtáink a tölgy, a bükk és az erdeifenyő. A tölgy és a bükk makktermést hoz, a fenyő termése a toboz. A lombhullató, melegkedvelő tölgy egyformán jól érzi magát a síkságokon, a dombokon és a hegyeken.

600 méteres magasságtól a tölgyeseket a bükkösök váltják fel. Még feljebb az örökzöld erdeifenyők birodalma kezdődik. Ezek a rozsdabarna kérgű fenyőfák sok csapadékot igényelnek, eredeti élőhelyük az Alpokalja és a Bakony.

A Hungaroring

Minden év augusztusában rendezik a Hungaroringen a Forma 1 világbajnokság magyarországi futamát. A Pest megyei Mogyoród határában 1986-ban átadott pálya, a Hungaroring egy természetes völgyben fekszik, ezért „lapos” tányérnak is nevezik.

A nézők ennek a képzeletbeli tányérnak a szélén ülve a több mint 4 kilométer hosszúságú versenypálya 80 százalékát látják. 14 kanyart kell bevenniük a pilótáknak. A legkisebb ívsugár 20, a legnagyobb 400 méter. A 700 méter hosszú és 15 méter széles célegyenesen elérhető maximális sebesség 320 km/óra.