5 sosem hallott érdekesség a Balatonról

Scheftsik Tamás
Írta: ,
5 sosem hallott érdekesség a Balatonról

Bemutatunk most néhány érdekességet és mondát a legnagyobb tavunkról, a Balatonról!

A szerelem ereje

Egy másik elképzelés szerint a környéket egy huszonnégy fejű, tűzokádó sárkány tartotta rettegésben. Ennek a gonosz lénynek a táplálékát minden nap a fejei számával megegyező leány jelentette. Ahogy fogytak a lányok, úgy egy napon sor került a legerősebb legény, Balaton menyasszonyára is.

Ám a fiú nagyon szerelmes volt, ezért elhatározta, hogy nem adja a kedvesét semmiképpen. A sárkány várt és várt, ám a neki járó áldozat csak nem érkezett meg. A tizenharmadik napon az állat nem bírta tovább, és üvöltve előrontott a barlangjából, követelve jussát. A lábával kapart és toppantott, amivel egy medret hozott létre, melynek aljáról víz tört elő. Balaton csónakba szállt, elbúcsúzott kedvesétől, és kardal a kezében a sárkány ellen indult.

Hadakoztak, az ifjú derekasan küzdött, csapkodta a fejeket, de persze a gonosz állat sem hagyta magát, és tüzet okádva tusakodott a legénnyel. Végül Balatonnak sikerült lecsapnia a sárkány utolsó fejét is, ám a tűz annyira megperzselte a csata közben, hogy holtan dőlt a habok közé. Amikor a kedvese ezt megtudta, ő is a vízbe ölte magát. A helyiek, hogy emléket állítsanak az életét feláldozó hősnek, a sárkány által kiásott tavat Balatonnak nevezték el.

A tihanyi echó

Nem csak azért híres Tihany, mert ez az egyik legszebb vidéke a Balatonnak. Hírnevét az itt „megtalálható” visszhangnak is köszönheti.

Különleges élmény, amikor az ember elmegy a Visszhang-dombra, és elkiáltja mondanivalóját. 2 másodperc múlva pedig csodálkozva hallgathatja, amint önmaga beszél a messzi távolból.

Érdekes, hogy a tihanyi echó nem is olyan régi dolog. Létét egészen pontosan annak köszönheti, hogy az apátság felépült. Annak északi oldaláról verődnek vissza a hangok, miután megtették az oda-vissza nagyjából 700 méteres távot.