5 érdekesség a Balatonról, amiről eddig nem hallottál

Scheftsik Tamás
Írta: ,
5 érdekesség a Balatonról, amiről eddig nem hallottál

Bemutatunk most néhány érdekességet és mondát a legnagyobb tavunkról, a Balatonról!

A tó

Nem csak Magyarország, hanem egész Közép-Európa legnagyobb tava. Felülete 594 négyzetkilométer, a víz mélysége azonban meglepően kicsi. Nem véletlen a neve sem, hiszen a Balaton szó a szláv balto-ból ered, ami lápot, sarat jelent.

A tó neve latinul Lacus Pelso, szintén arra utal, hogy a tó sekély, ugyanúgy, ahogy a németeknél használatos elnevezés, a Plattenzee is. 

Maga a Balaton viszonylag fiatal képződmény, kora nagyjából 15000 év. Ennyi idő alatt nem kevesebb, mint 1800 millió köbméter víz halmozódott fel itt. A tó „életben” tartásához az emberi beavatkozás elengedhetetlen, ugyanis ha nem lenne rendszeresen karbantartva, akkor néhány ezer év alatt teljesen feltöltődne.

A szerelem ereje

Egy másik elképzelés szerint a környéket egy huszonnégy fejű, tűzokádó sárkány tartotta rettegésben. Ennek a gonosz lénynek a táplálékát minden nap a fejei számával megegyező leány jelentette.

Ahogy fogytak a lányok, úgy egy napon sor került a legerősebb legény, Balaton menyasszonyára is.

Ám a fiú nagyon szerelmes volt, ezért elhatározta, hogy nem adja a kedvesét semmiképpen. A sárkány várt és várt, ám a neki járó áldozat csak nem érkezett meg. A tizenharmadik napon az állat nem bírta tovább, és üvöltve előrontott a barlangjából, követelve jussát. A lábával kapart és toppantott, amivel egy medret hozott létre, melynek aljáról víz tört elő. Balaton csónakba szállt, elbúcsúzott kedvesétől, és kardal a kezében a sárkány ellen indult.

Hadakoztak, az ifjú derekasan küzdött, csapkodta a fejeket, de persze a gonosz állat sem hagyta magát, és tüzet okádva tusakodott a legénnyel. Végül Balatonnak sikerült lecsapnia a sárkány utolsó fejét is, ám a tűz annyira megperzselte a csata közben, hogy holtan dőlt a habok közé. Amikor a kedvese ezt megtudta, ő is a vízbe ölte magát. A helyiek, hogy emléket állítsanak az életét feláldozó hősnek, a sárkány által kiásott tavat Balatonnak nevezték el.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?