3 eldugott hazai falu, amit érdemes meglátogatnod

Boros Mariann
Írta: , Frissítve:

Nem feltétlen csak vízpart mellett tölthetsz el kellemesen néhány napot ezen a nyáron, ha belföldi kirándulást tervezel. Hazánk bővelkedik a természeti és kulturális kincseket rejtő, eldugott apró falacskákban, melyek közül most háromba kalauzolunk el.

Ha Baranya megyébe, Pécs környékére, vagy a Mecsekbe tervezel kirándulást, fedezz fel egy igazi gyöngyszemet, és látogass el Óbányára, melyet a magyar Svájcként is szoktak emlegetni. Az egyutcás sváb falvacska a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik szűk völgykatlanában húzódik, dombokkal körülölelve, melyek között az Öreg-patak csordogál, átszelve a falut.

Takaros, színes házaival, borospincéivel, tiszta levegőjével és a településről minden irányba nyíló csodálatos panorámájával könnyen meghódítja az ide látogató turistát Óbánya, nem csoda, hogy egyre népszerűbb kiránduló célponttá vált az utóbbi években.

A kanyargós szerpentin utakon a megközelíthető faluból izgalmas túraútvonal vezet a sűrű erdővel borított dombok és hegyek között, a túra során több kisebb vízesést is megcsodálhatsz. Ha nem riadsz meg a meredekebb ösvénytől sem, kaptass fel a Cigány-hegyi kilátóig, melynek tetejéről az egész környéket belátni

Az alig 800 főt számláló Szenna Somogy megyében, Kaposvártól nyolc kilométerre, délnyugatra fekszik, területének egy része a Zselici Tájvédelmi Körzethez tartozik. A falu fő nevezetessége a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, mely 1982-ben kiérdemelte a rangos Europa Nostra-díjat.

Nem csak a gyűjtemény, hanem a település központjában felállított skanzen is egyedülálló Magyarországon, melyet a hetvenes évek óta folyamatosan bővítenek.

Szenna 18. századi református temploma is a kiemelkedő látnivalók közé tartozik, kazettás síkfödémjét egyedi, különleges népi motívumokkal díszítették. A kulturális értékek mellett a nyugodt környezet és a táj szépsége is a környék vonzó tulajdonságait erősíti, szálláslehetőségekben sincs itt hiány, vendégházak, fogadók várják a turistákat.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!