5 eldugott gyöngyszem falu, amit mindenképp látnod kell Magyarországon

Kovács Andrea
Írta: ,
5 eldugott gyöngyszem falu, amit mindenképp látnod kell Magyarországon

Kép forrása: repashuta.hu

Magyarország bővelkedik a varázslatos természeti csodákban, szebbnél szebb városokban, ám ezúttal olyan eldugott, gyönyörű kis falvakba kalauzolunk, melyek egyáltalán nem tipikus turista célpontok, mégis érdemes ellátogatni hozzájuk és megcsodálni őket!

Zengővárkony Kép forrása: mapio.net

A mindössze 393 főt számláló Zengővárkony a Zengő lábánál fekszik, a Pécs-Budapest között húzódó 6-os számú főút mellett, Pécsváradtól három km-re. A kis faluban nagy gondot fordítanak a hagyományőrzésre, a helyi Tájházban a hagyományos kismesterségeket és a paraszti kultúrát őrző Kézművesek Baranyai Egyesülete tevékenykedik, a Hagyományőrző Művelődési Egyesület pedig Zengővárkony tánc- és dalhagyományait őrzi.

Nevezetességei közé sorolható a Fülep Lajos-emlékház, a Nemzetközi Szalmagyűjtemény vagy a Tojásmúzeum, valamint egy negyven hektáros ősi szelídgesztenyés is várja ide az érdeklődőket. A közeli hegyes-dombos vidék pedig a túrázás szerelmeseinek is kedvez!

A Répáshuta nevű falvacska Miskolctól 20 kilométerre, Egertől 30 kilométerre, a Bükki Nemzeti Park területén, mintegy 500-575 méter a tengerszint feletti magasságban terül el. Kevesebb, mint 500 lakosa van, ám látnivalókban annál inkább bővelkedik. Források, vízfolyások gazdagítják a főként mészkő borította tájat, a falvat körülölelő bérceket ördögszántás mezők, víznyelőbarlangok, szurdokvölgyek, barlangok tarkítják.

Utóbbiak közül legismertebb a Balla-barlang, mely a település központjától 400 méterre délkeletre, a Balla-bérc lejtőjén nyílik. A falu határából több túraútvonal is vezet, melyek megtétele során számos ritka növény- és állatfajjal is találkozhatsz, ha pedig a a környék kultúrája és történelme érdekel, látogass el a Tájházba.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató