Csodaszép geológiai látnivalók a Balaton-felvidéken

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egyáltalán nem kell sokat utaznom, hogy csodaszép geológiai látványosságokat nézhessek meg közelebbről. A jó hír viszont az, hogy ezt gyakorlatilag bárhol elmondhatjuk az országban: a legkevésbé sem egyhangú, unalmas vidéken élünk, de még a változatos tájak közül is kiemelkedik a Balaton-felvidék. Milyen természeti csodák várnak itt ránk?

A Velencei-hegység egyik különleges részét képezik az ingókövek. A gránit alapú hegyvonulat átlagosan 250 millió éves, így komoly geológiai múltra tekint vissza.

Ennek megfelelő számos túraútvonal (többek között az Országos Kéktúra) vonul át a vidéken – erőnléteteknek és kedveteknek megfelelően válogathattok, melyikre csatlakoztok be.

A területen több kőtenger is elterül, de ha kényelmesen elérhető területet néznétek meg, akkor a Kőtengert kell közelebbről szemügyre vennetek.

Autóval szinte teljesen megközelíthető, miközben nagyon izgalmas látványt kínál, köszönhetően hatalmas kőtömbjeinek, hasadékos szikláinak, ingóköveinek.

 

A Hegyestű a Balaton-felvidék kihagyhatatlan, már-már jelképes látnivalója.

Nincs is ezen semmi csodálnivaló: az értékes és érdekes geológiai bemutatóhellyel kiegészített terület páratlan látványt nyújt – lentről és a hegy tetejéről egyaránt.

Hegyestű autóval a Zánkáról Monoszlóra vezető útról közelíthető meg. A 337 méteres Hegyestű egykor kőbánya volt, így most az 50 méter magas bányafalnak köszönhetően tekinthetjük meg a 8 millió éve működött bazalt vulkán belsejét.

A bazaltkúp tetejéről tökéletesen beláthatóak a környék jellegzetes tájegységei és természetesen a Balaton.

 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!