Csodálatos kastélyok Pest megyében

Scheftsik Tamás
Írta: , Frissítve:
Csodálatos kastélyok Pest megyében

A csodálatos kastélyok és várromok mindig is lenyűgözték az embereket. A koronás fők és nemesemberek lakhelyei mára többnyire romok, vagy rendezvények helyszínei, esetleg múzeum üzemel bennük. Egy – egy hűvösebb napon, amikor a kánikula alábbhagy remek kirándulási helyszínek lehetnek az egész család számára. Lássunk most ezek közül néhányat, amelyek mind Pest megyében találhatóak, a fővárostól néhány kilométer távolságban.

Teleki-Wattay-kastély – Pomáz

A kastélyt a Bornemissza család egyik sarja, Wattay Pál építette 1773-ban. Később az épületet unokahúga, Teleki Józsefné örökölte, innen a kettős név.

A 19. század végén az épületben lakásokat alakítottak ki, majd a világháborúk után először hadiárvaház, később - az államosítás után – gyermekvédelmi intézmény lett belőle.

Jelenleg rendezvény és kulturális központ, mely természetesen látogatható. Az épülethez lélegzetelállító, 2 hektáros barokk kert is tartozik.

Visegrádi vár - Visegrád

Aki még nem látta a visegrádi várkomplexumot, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia hozzá, biztosan nem fog csalódni benne.

Építésében részt vett néhány koronás fő: VI.

Béla nevéhez fűződik a Salamon-torony, Anjou Károly nevéhez pedig -a várkomplexum többi részéhez képest kifejezetten kényelmesnek számító- palota.

Sajnos, az évszázadok során az ostromok és az emberek gyűjtögető kedve bizony erősen elkoptatták a várat, ám a romok még a mai napig is lenyűgöző látványt nyújtanak.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba