7 csodálatos kastély Pest megyében

Scheftsik Tamás
Írta: ,
7 csodálatos kastély Pest megyében

A csodálatos kastélyok és várromok mindig is lenyűgözték az embereket. A koronás fők és nemesemberek lakhelyei mára többnyire romok, vagy rendezvények helyszínei, esetleg múzeum üzemel bennük. Egy – egy hűvösebb napon, amikor a kánikula alábbhagy remek kirándulási helyszínek lehetnek az egész család számára. Lássunk most ezek közül néhányat, amelyek mind Pest megyében találhatóak, a fővárostól néhány kilométer távolságban.

Schossberger-kastély – Tura

Tura település a nagy hatalmú Eszterházyak kezében volt, akiktől bárói rangot kapott Schossberger Zsigmond.

A nemes a családtól megvásárolta a területet 1873-ban, és a híres építésszel, Ybl Miklóssal terveztette meg a gyönyörű épületet.

A tíz év alatt elkészült kastély katonai főhadiszállás és kórház is volt, napjainkban azonban szerencsére már turistalátványosság. Sajnos, bár a felújítása 2005-ben megkezdődött, még nem látogatható az egész épület.

Malonyai-kastély – Halásztelek Kép forrása: malonyay-kastely.hu

Az egy fő és két melléképületből álló épület múltja nem nyúlik vissza olyan régre, mint az előzőekben említetteké, hiszen „csupán” 1892-ben készült el, eklektikus, leginkább neobarokk stílusban.

Mint oly sok ilyen épületnek, ennek is hányattatott sorsa volt, mivel először üresen állt, majd TSZ-iroda, később pedig magánlakások kaptak benne helyet.

A felújítás és helyreállítás után konferencia központként üzemel.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!