Budapest, Budapest, te csodás! 5 hely, amit látnod kell

Jankovics Anna
Írta: ,

Ha nyitott szemmel járunk Budapesten, sok emléktáblát találunk, melyek előtt érdemes egy-egy percre megállni. Érdemes utána nézni annak is, hogyan alakult a tereknek és utcáknak az elnevezése. Sok budapestinek fogalma sincs arról, hogy valójában hol jár, mert nem minden az, aminek látszik…

Kodály körönd Kép forrása: thebudapestproject.wordpress.com

Ez a terület a kezdetekben, szemétlerakó gödör volt, melyet feltöltöttek. Eleinte Körönd volt a neve, mely szimmetrikusan volt tagolva, négy kicsi térrel.

A szobrok közül három szobrot -Bocskai István, Bethlen Gábor, Pálffy János szobra – érdemes megemlíteni, mivel ezek elkerültek innen, a Hősök terére, a Habsburg szobrok helyére.

Érdekesség, hogy a teret 1938-tól 1945-ig Hitler Adolf térnek nevezték.

1971-ben Kodály Zoltánról nevezték el annak halála után, mert Kodály a tér egyik házának egykori lakója volt.

Oktogon Kép forrása: Wikipédia

Eleinte Nyolcszög tér volt a neve, de hamar átkeresztelték az elegánsabb Oktogonra. Sokan nem tudják, de a fasizmus évei alatt az Oktogon viselte a Mussolini tér nevet is – 1936-tól 1945-ig.

A kommunizmus ideje alatt – mintha nagyobb lappal, egy ásszal akarta volta ütni a politika Mussolini nevet – November 7. térre keresztelték át. Mára újból az elegáns Oktogon, görög névvel büszkélkedhet a tér.

Az Oktogonról nyíló Andrássy út a párizsi sugárutak mintájára épült 1877-ben, neve is ez volt: Sugárút.