5 belföldi látványosság, amit idén semmiképp se hagyj ki

Zabolai Margit
Írta: ,
5 belföldi látványosság, amit idén semmiképp se hagyj ki

Kép forrása: Wikipédia

Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökségi Egyezményhez, mára pedig összesen nyolc helyszínnel büszkélkedhetünk, ami szerepel az UNESCO védelmi listán. Íme, az öt személyes kedvencünk, amiket ha esetleg nem láttál még, mindenképpen keress fel egy nyári hétvégén!

Pécs ókeresztény temetője Kép forrása: vilagbiztonsag.hu

A római kori temető 2000-ben került fel a Világörökségi listára, mégpedig azért, mert a feltárt épületek egyedülálló példát nyújtanak az északi és nyugati római provinciák korai keresztény temetkezési hagyományairól.

A feltárt épületek és a falfreskók is mind kiemelkedő jelentőségű régészeti leletek.

Külön érdekesség, hogy a sírkamrák feltárása csaknem 200 éven keresztül zajlott - a sírokról az első írásos említést a 17. század elején teszik, de a feltárás csak az 1780-as években kezdődött meg, az utolsó szakasza pedig a kétezres években zárult le.

Hollókő ófalu és környezete Kép forrása: panoramio.com

Budapesttel egy időben, 1987-ben Hollókő volt az első, amely a világörökségi listára felkerült.

A kis palóc falu az egyediségi feltételnek azzal tett eleget, hogy a természettel összhangban fejlődve, ma is őrzi a falvak 17-18.

században kialakult hagyományos településformáját, a tradicionális építészetet, és a mezőgazdasági forradalom előtti, paraszti életformát.


Világörökség Magyarországon! Csodálatos magyar tájak és építmények


Hollókő különlegessége, hogy nem egy darab megkövült múlt, hanem élő, lélegző történelem: úgy vált szabadtéri múzeummá, hogy közben élő település maradt, épületeinek jelentős részét az itt élők ma is rendeltetésszerűen használják, lakják.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv