5+1 bájos magyar kis hegyi falu

Kovács Andrea
Írta: ,
5+1 bájos magyar kis hegyi falu

Nem engedheti meg magának mindenki, hogy távoli, egzotikus tájakra utazzon, de szerencsére itthon is vannak olyan gyönyörű kis települések, amelyek bármilyen vidékkel versenyre kelnek. A legszebb hazai hegyvidéki kis falvakat gyűjtöttük össze, melyeket akár egy hosszú hétvégére is érdemes felkeresni, ha elszakadnátok a világ zajától.

Nagybörzsöny

A Pest megyei Nagybörzsön a Börzsöny-patak partján fekszik, keleti oldalát már erdő borítja, a település nagy része pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik.

Azon túl, hogy Budapestről is könnyen elérhető, és meseszép környezet várja a kirándulni vágyókat, a helyiek azt is felfedezték, hogy a falusi turizmus kiváló lehetőségeket rejt: van itt házi lekvár, házi sütemény és házi kolbász, de az ide látogatók között népszerű a vízimalom, a kisvasút és a bányásztemplom is.

Brennbergbánya

Brennbergbánya Soprontól 12 kilométere fekvő, tiszta levegőjű kis falu, igazi alpesi hangulattal. Egykoron szénbánya működött itt, ennek aknái közelében épültek fel az itt álló lakóházak, így a falu szellős, kicsit szétszórt szerkezetű, ami csak tovább erősíti a világ vége mögötti érzést.

Brenngerbányát erővel borított hegyek ölelik körül, a település legnagyobb vonzereje is maga a festői környezet, de az sem utolsó szempont, hogy akár gyalogosan, az erdőn átvezető turistaúton is megközelíthető a mozgalmasabb programokkal is kecsegtető Sopron.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató