A szellemkastély és a kalapgyáros háza: a legszebb zuglói villaépületek

Írta: ,

Zugló kezdettől fogva az egyik kedvenc budapesti kerületem volt, többek között a gyönyörű, titokzatos, sokszor lepusztultságukban is megejtően szép épületei miatt. Abszolút szubjektív válogatás következik most a szerintem legszebbekről, egy langyosabb délutánon érdemes elsétálni előttük.

Róheim-villa Kép forrása: commons.wikimedia.org

1/5 Róheim-villa

A Hermina utca és Pálma utca sarkán, a Városliget szomszédságában álló villát Tisza-villaként is ismerik. 1918. október 31-e kora estéjén itt gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között Tisza István miniszterelnököt.

A sötét múlthoz sajnos sötét jelen is kapcsolódik: 2001-ig az egyébként gyönyörű épület valóban hasznosítva volt, 72, a fővárosban dolgozó vagy tanuló mozgássérültnek biztosított lakhatást – derül ki a Magyar Narancs cikkéből.

Ekkor azonban az épületet kiürítették, és azóta gyakorlatilag csak enyészik. Ilyenkor nem takarják el a kerti fák lombjai, érdemes teljes – noha megkopott – pompájában megtekinteni, mert ki tudja, meddig áll még a helyén.

Szellemkastély

2/5 Szellemkastély

Van, aki szerint a Disney-rajzfilmek kastélyára emlékeztet, én mindig azt várom, hogy egyszer csak kisétál a kertkapun Morticia Adams. Az viszont biztos, hogy a Zichy Géza és az Abonyi utca sarkán álló villaépület lenyűgöző látványt nyújt, amit fényképen nehéz visszaadni, élőben viszont tényleg leesik tőle az ember álla.

Mikor először sétáltam el mellette, néhány sarokkal később visszafordultam, és megnéztem még egyszer, hogy tényleg ott van-e, és nem csak képzeltem.

A házat egyébként egy népszerű portréfestő, László Fülöp rendelte magának, 1897-ben épült Gyalus László tervei alapján. A sarokról látszanak a műterem óriási ablakai. Egy ideig egyébként maga Molnár Ferenc író is lakott itt, ma több lakásra van osztva a gótikus stílusú épület.

A kalapgyáros háza

3/5 A kalapgyáros háza

A Hermina utca és az Ida utca sarkán szintén hatalmas, gyönyörű villaépület áll, a kerítés mellé tűzött kis táblácska tanulsága szerint Gyukits Gyula, egykori zuglói kalapgyáros otthona volt az épület.

A kalapgyár maga az alig pár száz méterre kezdődő Gizella utcában állt, így el tudjuk képzelni, hogy Gyukits úr reggelente kilépett a pazar épület ajtaján, és sétapálcáját lóbálva átcammogott megnézni, hogy aznap minden rendben van-e kalapfronton. A nap végén még esetleg tett egy rövid sétát a Városligetben, mielőtt valamelyik ovális emeleti ablakból nézett volna végig a városon, lefekvéshez készülődve.

Mit ne mondjak, én is meg tudnám szokni…

Tündérház a Hermina úton

4/5 Tündérház a Hermina úton

A Hermina út 47. szám alatt álló épület azon kevés szerencsés Zuglói csodaházak közé tartozik, ami legalább jó kezekben van, és így a mai napig is remekül ki van használva: a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségének Székhelye üzemel itt.

Az eredetileg Sipeki Balázs Béla tulajdonában álló villáról kevés konkrét adatot tudunk, de kívül-belül teli van izgalmas részletekkel, nekem személy szerint a télikert üveglapjai között futó rácsok a kedvenceim.

A Paulheim-villa Kép forrása: urbanista.blog.hu

5/5 A Paulheim-villa

Ezt az épületet nemrég fedeztem fel magamnak az Ida utcában, és azonnal a kedvencek élmezőnyébe ugrott.

A Paulheim híres építész dinasztia volt, Paulheim Ferenc egykoron Budapest főépítésze is volt, és ezt a hetyke kis villaépületet saját magának tervezte.

Persze, ma már lakásokra van osztva ez is, de nem is olyan régen az egész épület eladó volt, kíváncsi vagyok, hogy végül mi lett, mi lesz a sorsa, mikor legutóbb erre jártam, nekem úgy tűnt, hogy nem lakja senki, pedig igény biztos lenne a felújításra és a használatra.