A legszebb Budapest környéki kilátók

Írta: ,

Ki tudja, milyen idő várható a közeljövőben? Ne hagyatkozz a szerencsére, éppen ezért ragadd meg az alkalmat, és élvezd ki a szép időt, ameddig még lehet, és kicsit mozdulj ki a hétvégén egy jó sétára! Abban az esetben, ha a kirándulást nem tervezed grandiózusra, kitűnő program lehet a Budapest környéki kilátók valamelyikének a meglátogatása!

Árpád-kilátó Kép forrása: egykor.hu

1/5 Árpád-kilátó

Az 1929-ben, a 376 méter magas „hegyen” felépített kilátó Friedrich Lóránt tervei szerint készült, és a mai napig ebben a formában látható, csak 2001-ben esett át egy felújításon.

A fedett teraszhoz hasonlító, népies stílusú építményből egyedi látvány vár ránk, és mivel nem egy tipikus turista célpont, ezért nem is fogunk itt sok embert kerülgetni.

Tűzrakóhely is van, ha sütögetni szeretnétek!

Erzsébet-kilátó Kép forrása: kirandulastippek.hu

2/5 Erzsébet-kilátó

A János-hegy tetején álló, különleges, kupola formájú kilátó a főváros legmagasabb pontjaként van számon tartva.

Az 527 méter magasan megtalálható építmény neoromán stílusban épült, nevét pedig Erzsébet királynéról kapta abból az apropóból, hogy 1882-ben az uralkodó többször tiszteletét tette a János-hegyen.

A mészkőből készült kilátótoronyba csigalépcsők vezetnek fel, tetejéről pedig tiszta időben akár 80 km-re is el lehet látni.

Kis-hárs-hegyi kilátó Kép forrása: gyermekvasut.hu

3/5 Kis-hárs-hegyi kilátó

Ha mindenképpen olyan helyre szeretnél menni, ahol biztosan nem lesz tömeg, akkor ideális választás az erdei tisztáson 1970-ben felépített, Makovecz Imre által tervezett fakilátó.

A Kis-Hárs-hegy tetején lévő kis tornyocska 2008-ban lett újraépítve, közel ugyanúgy, ahogy az eredeti tervek is kinéztek.

A csigalépcsősor tetejére felérve kisebb terasz van, ahonnan Budapest és környéke szemlélhető.

A helyen erdei pihenőhely, asztalok, padok, és tűzrakóhely található.

Széchenyi-kilátó Kép forrása: egykor.hu

4/5 Széchenyi-kilátó

A Sváb-hegy déli szakasza 1860-ban, gróf Széchenyi István halálának évében, a tisztelet jeléül vált Széchenyi-heggyé, ennek állít emléket egy oszlop és egy kőpad, ahonnan csodás kilátás nyílik az egész városra.

Az Ybl Miklós tervezte, eredetileg artézi kútnak szánt kilátó kezdetben a Hősök terén volt megtalálható, csak 1898-ban helyezték át az emlékmű közelébe.

A fenyőliget, a kilátó parkja, és a közeli Gyermekvasút ideális környezetet nyújtanak a hétvégi, családi kirándulásokhoz.

Bazilika

5/5 Bazilika

Ha az a vágyad, hogy körbetekints közel egész Budapesten, akkor érdemes felmenni a Bazilika tetején található kilátóba.

Ezt azonban nem teheted meg akármikor, mivel belépőt kell váltanod, és csak meghatározott időben van a nyitvatartás.

Megéri azonban felmenni, hiszen a 96 méter magas római katolikus templom tetején található panoráma kilátóból mesés látvány tárul elénk.

Lift is van, de garantáltan jó izomtorna a lépcső használata!