A legjobb nyárvégi, vízparti bringatúrák

Göcző Nóra
Írta: ,

Barátokkal, családdal, de még egyedül is kihagyhatatlan nyári élmény egy biciklitúra. Évek múltán is emlékezetes marad az élmény és szúnyogok ide vagy oda, a tapasztalatok alapján, aki egyszer már részt vett egy vízparti kerékpározásban, azt évek múltán is visszahúzza oda a szíve.

Tisza-tavi „kiskör” kerékpártúra Kép forrása: gyereatiszatora.blog.hu

A Tisza tavi kerékpárút szinte végig a víz közvetlen közelében, a gáton halad, így az arra haladók folyamatosan gyönyörködhetnek a látványban és autós forgalomra is csak elvétve számíthatnak. A gát az autósok számára engedélyköteles és mindössze 30 km/h a megengedett sebesség, így teljesen biztonságos, gyerekekkel, családi túrának is kitűnő.

A kis kör 65 km-es. Ezen nem egy teljes kört teszünk meg, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat. A települések néhány éve még kerítéssel és lakattal zárták le a gátat, hogy a fizetős strandokra ne lehessen csak úgy beszökni, ma már szezonban is áthaladhatunk ezek a területeken (Kisköre, Abádszalók, Dinnyéshát, Sarud).

A kerékpártúrának egy rövid, 7 kilométeres szakasza közúton halad és sajnos máig sem sikerült kerékpár sávot kialakítani a területen, így ott fokozott óvatosságra van szükség.

Szintkülönbség nincs, egyenletes, könnyű terepen haladhatunk végig. Ha egy egész napot szán valaki a túrára, bőven belefér, hogy Sarudon megálljon a vízijátszótéren hűsölni, Tiszafüreden csónakázzon egy keveset vagy megnézze a kiskörei hallépcsőt.

Keszthely-Badacsony-Fonyód-Keszthely kerékpártúra Kép forrása: ilovebalaton.hu

A Keszthelyről induló 67 kilométeres túrát a vasútállomáson kezdve érdemes elindítani és szinte azonnal felcsatlakozni a Balatoni kerékpárút részét képező sétányra. Az északi parton Balatongyörök, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy településeken át viszi az út.

Útközben érdemes rövid megállót beiktatni az alsógyenesi (kis) strandon, amely még őrzi az egykori nosztalgikus balatoni nyarak emlékét.

Különleges élményt kínál a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb, ahová a kápolnán kívül a csodálatos kilátás miatt is érdemes felkapaszkodni. Pihenésképpen – főleg ha nagyon meleg van - Balatonedericsen útba esik az Afrika Múzem, Dr. Nagy Endre vadász hagyatéka.

Tovább tekerve Szigligeten kihagyhatatlan élmény a Várhegy a rajta lévő várrommal, ahonnan az egyik legszebb magyar vidék képe tárul elénk. Innen legurulhatunk, egészen Badacsonytomajig, ahol hajóra szállva áthajózhatunk Tihanyra.

A Balaton déli partján vezető bringautat vidám strandok törik meg, illetve szép időben gyönyörű látványt nyújtanak az északi part hegyei. Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő és Balatonberény településeket érintjük.

Útközben Fenékpusztán a római kori romok (Valcum), és a madárgyűrűző mindenképp megér egy megállót. Fenékpusztán található egy 400 éves vámház is, ami jelenleg kocsmaként üzemel, a megfáradt kerékpárosok örömére.